| |

Европратеникот Андреј Новаков го посети Босилеград

Европратеникот Андреј Новаков го посети Босилеград на покана на здружението „ГЛАС“. За неколку часа имал можност подетално да се запознае со тешкотиите на кои наишле Босилеградските Бугари во Србија и Бугарија. 

Првата средба на Новаков беше во прес-клубот на БТА, кој пред неколку дена прослави 7 години од отворањето. Претставници на Културно-информативниот центар „Босилеград“, здружението „ГЛАС“ и порталот Гласпрес споделија свои видувања за животот на Бугарите, притоа обрнувајќи посебно внимание на трендот во последните години, поврзан со депопулацијата на областа.

Се разговараше и за еколошките проблеми, оние во образованието и особено економските – една од главните причини зошто луѓето го напуштаат родниот крај. Историската меморија и културните односи, прекуграничната соработка, како и почитувањето на правата на малцинствата беа исто така меѓу главните точки на дискусијата.

Андреј Новаков ја посети и црквата „Св. Троица“ во село Извор, како и првото ќелијно училиште таму, изградено во 1833-1834 година.

Во Босилеград европратеникот отиде на местото каде некогаш стоел споменикот на убиените бугарски офицери од 1913 година. Финалето на неговата посета беше бистата на споменикот на Васил Левски, кој се наоѓа во центарот на Босилеград. Слични Објави