МАЛИОТ ВИРТУОЗ ТЕОДОР ГРУЈОСКИ ОД БИТОЛА ЈА ДОБИ ПРВАТА НАГРАДА НА ФЕСТИВАЛОТ „ПЕЦЕ АТАНАСОСКИ“

/

Деветгодишниот Теодор Грујоски е годинешниот добитник на престижната награда „Гајдата на Пеце“ на  Фестивалот на народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“ која ја доделува Општина Долнени.

Малиот виртуоз рече,  гајда свири откако знае за себе, и  тоа го потврди на сцената  на Рудина, во Долнени каде 120 учесници ги покажаа своите изведби на гајда, кавал, тапан, зурла,  изворно пеење.

Пораду пандемијата 46-тото издание на еден од најпрестижните Македонски фестивали, се одржа со редуциран број учесници, и малубројна публика.

Токму и поради пандемијата, фестивалот наместо во почетокот на јули се одржа на 28 и на 29 август, прво во Прилеп, а синоќа , односно на втората фестивалска вечер , на Рудина, Долнени.На фестивалот учество зедоа 120 изведувачи,  групи и поединци-изведувачи на гајда, кавал, зурла и тапан од повеќе градови и места од Македониа: Куманово, Неготино, Истибања, Прилеп, Чешиново и др.

Главен покровител на Фестивалот и оваа година беше  Министерството за култура и локалните самоуправи на Прилеп и на Долнени.

Претходна статија

ОДБЕЛЕЖУВАМЕ 96 ГОДИНИ ОД УБИСТВОТО НА ГОЛЕМИОТ СИН НА МАКЕДОНИЈА- ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ

Следна статија

КОЛЕВ: АЛЕКСАНДРОВ Е ИДЕОЛОШКИОТ ТАТКО НА МАКЕДОНСКАТА ДЕСНИЦА

Најново од Истакнато

(Видео) Мајор од ОЗНА од кратовското село Филиповци раскажува за времето после 6 април 1941 г.: Германците дојдоа и си заминаа, Бугарите не вршеа убиства и малтретирања, партизаните ги знаевме како шумкари

„Населението кај нас нема претрпено многу страдање после 6 април 1941 година. Германците дојдоа во Македонија,