| |

Што да очекуваме во новата скијачка сезона во Банско?

Не случајно Банско се смета за најдобар зимски центар во Бугарија. Скијачките натпревари што секоја година се одржуваат во Банско предизвикуваат огромен интерес кај љубителите на снежните спортови. Покрај тоа, секој љубител на скијање и сноуборд, дури и без искуство, ќе го најде своето место на патеките. А доколку за престој го изберете апартхотелот Лаки Банско со пет ѕвезди, ќе сфатите што значи нова генерација зимски и ски туризам.

Ски-центар од светска класа

Релјефот на планината Пирин има изразен алпски карактер, што го прави многу погоден за зимски спортови. Стрмните и коси падини, снежната зима и одлично одржуваните капацитети го прават Банско светска скијачка дестинација.

Прекрасната природа и пријатната клима во комбинација со создадените прекрасни услови за спорт привлекуваат сѐ повеќе туристи во уникатниот бугарски град. Просечната температура во Банско во јануари е -1,9 C°. Кога врнежите од снег се обилни, скијачката област има постојана снежна покривка од околу три метри. Во сувата зима, состојбата на патеките се обезбедува со машини за вештачки снег.

Патеките се одлично одржувани и обезбедени. Тие се погодни за сите возрасти, сите преференции и сите нивоа на подготовка. Во скијачката област се практикуваат следните спортови: алпски скијачки дисциплини, крос-кантри скијање, биатлон, сноуборд.

Без разлика дали се покриени со природен или вештачки снег, во Банско се почитуваат највисоките светски стандарди во безбедноста на зимските патеки. Доказ за тоа се професионалните светски купови и првенства во зимски спортови кои секоја година се одржуваат во елитното бугарско одморалиште.

Банско оваа зима по трет пат ќе ги собере најдобрите сноубордери во светот за стартот на Светскиот куп во сноуборд. Натпреварот во паралелните дисциплини ќе се одржи на 21 и 22 јануари 2023 година.

Одлични скијачки патеки и капацитети во Банско

Банско има многу целосно изградени скијачки патеки кои овозможуваат совршени услови за аматерски и професионален спорт. Изградената мрежа на лифтови и ски-лифтови е многу добро уредена со употреба на современи капацитети и технологии.

Што да очекуваме во новата скијачка сезона во Банско? Според официјалната веб-страница на Банско, скијачките туристи можат да користат 21 различна патека и скијачки патишта, меѓусебно поврзани во атрактивни мрежи со различни падини. За транспорт се користат модерни лифтови со голем капацитет, кои брзо и удобно транспортираат до почетокот на секоја патека. Гостите на градот можат да користат лифтови во форма на гондоли, лифтови со 2, 4 и 6 седишта, обични и детски лифтови.

Секој може да избере патека погодна за своите способности. Повеќето од нив ви дозволуваат да направите разновидни, брзи и динамични спуштања. Можни се супер комбинации помеѓу различни патеки за да го направат секое спуштање интересно.

Меѓу најлесните и најбезбедните се:

Плато 1

Шилигарник 1 и 2

Коларски скијачки пат на Банско

Умерено тешките скијачки патеки во одморалиштето се:

Бандерица

Балканијада

Црна могила

Чалин влог 1 и 2

Јулен

Тодорка и други.
Најискусните и најекстремните скијачи можат да се спуштат по патеката „Томба“ долга 2567 метри. Таа е најголемиот предизвик на скијачкиот центар Банско. За експертите, оваа патека нуди можност за спуштање исполнето со многу адреналин, но ако сè уште не сте сигурни во вашите вештини на скии или на даска, првин вежбајте на другите патеки.

Слични Објави