| |

Европската вселенска агенција ќе финансира бугарски проекти со 1,2 милиони евра

Вкупната вредност на средствата за Деветтата тендерска постапка на Европската вселенска агенција (ЕВА) за Бугарија, која се очекува да започне на 24 април, изнесува 1,2 милиони евра, објави Петја Пиперкова, експерт во Министерството за иновации и раст ( МИР),за БТА на првиот од двата информативни дена за можностите бугарски компании и научни организации да учествуваат во постапката на ЕВА за Бугарија. Крајниот рок за доставување на предлог проекти е 16 јуни.

Средствата ќе се искористат за финансирање проекти од пет видови активности, со максимален износ определен за секој од нив. Активностите може да бидат поврзани со проекти со сегмент на летот, истражување и развој, за вселенски апликации наменети за даунстријм сектор и подготвителни активности. Постапката вклучува и едукативни активности кои мора да бидат поврзани со образовни програми или практиканти на млади специјалисти.

Во моментот во Бугарија се регистрирани 11 компании за развој на вселенскиот сектор – научни организации и нови компании почнувајќи со изработки кои можат да бидат корисни за Бугарија и нејзиното учество во други европски вселенски програми, посочи експертот. Со одржување на информативни денови по повод претстојната процедура, МИР се обидува да поттикне различни компании, вклучително и софтверски, како и луѓе кои работат во ИТ секторот, да имаат корист од поддршката на ЕВА.

Како што пишуваше БТА за периодот од потпишувањето на првиот договор за соработка меѓу Бугарија и ЕВА во 2015 година, одржани се осум тендерски постапки, според кои се финансирани 43 бугарски вселенски проекти за над 7,2 милиони евра. Меѓу нив се наносателитски енергетски системи, вселенски модули за храна за екипажот, следење на квалитетот на атмосферскиот воздух, позиционирање на пловечки објекти во морската средина, дизајн на системи за набљудување за големи хидроенергетски резервоари.

Слични Објави