|

Фон дер Лајен најави нов план за Западен Балкан: Четири столба за забрзување на патот кон ЕУ

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен најави нов план за приближување на Западен Балкан до Европската Унија.

Говорејќи на безбедносниот форум во Братислава, таа рече дека ЕУ треба да стори повеќе за да допре до членките во регионот кои се стремат да се приклучат, откривајќи план од четири точки за поттикнување на локалниот развој.

Фон дер Лајен изјави дека новиот план за раст на Западен Балкан е вистинската работа за регионот и во вистинско време, како и дека оваа иницијатива ќе им овозможи на граѓаните на Западен Балкан одредени придобивки што ги имаат членките на ЕУ. Таа нагласи дека заедничка цел е да се забрза патот на земјите од регионот кон Европската унија и оти ЕУ го сака Западен Балкан во Унијата.

„Сакаме да се надоврземе на грешките што беа направени во претходниот период, но сакаме и да обезбедиме одредени придобивки што ги имаат членките на ЕУ за граѓаните од Западен Балкан. Планот за раст што го предлагаме се заснова на четири столба. Првиот е да се доближи Западен Балкан до единствен европски економски пазар, второ да се продлабочи регионалната економска интеграција, да се забрзаат фундаменталните реформи и да се зголемат претпристапните фондови. Во извесна смисла ова е нов пристап кон Европската унија. Ние не само што сакаме да ги замолиме нашите партнери да преземат нови чекори кон нас, туку и сакаме да направиме голем чекор кон нив. Наша заедничка цел е да го забрзаме нивниот пат кон Европската унија“, изјави претседателката на Европската комисија.

Како што рече, сите земји кои се приклучија на ЕУ во последните две децении добија пристап до единствениот економски пазар, што беше главниот двигател на нивниот економски успех.

„Но, земјите кои веќе се на перспективен пат кон ЕУ треба да имаат корист од единствениот пазар. На пример, Западен Балкан би можел да пристапи кон нашиот единствен дигитален пазар во области како што се е-трговија или сајбер безбедноста. Можеме да посредуваме во трговијата, услугите и плаќања. Сакам нашиот единствен пазар да биде двигател на промените. Не само за земјите кои се приклучија кон нашето семејство, туку и за оние на патот. Оваа поблиска соработка на нашиот единствен пазар треба да оди рака под рака со заедничкиот регионален пазар “, рече претседателката на Европската комисија.

Според неа, единствениот регионален пазар е клучен за огромниот економски потенцијал на регионот и е важен за да го направи Западен Балкан поатрактивен за европските инвестиции.

Таа кажа дека доколку се заснова на европски правила и стандарди, овој заеднички регионален пазар ќе го забрза пристапот во Европската Унија.

„Сакаме однапред да му понудиме на Западен Балкан некои од предностите на членството. Секако, тоа значи и дека однапред мора да се исполнат одредени услови за членство. Некои од реформите кои се дел од пристапниот процес се клучни за довербата на инвеститорите. Градењето независно и ефикасно судство, кое обезбедува транспарентни јавни набавки, борбата против корупцијата или енергетскиот пазар“, рече Урусал фон дер Лајен.

Нагласи дека регионот на Западен Балкан има огромен потенцијал да се диверзифицира подалеку од руските фосилни горива, но оти мора да ја зголеми енергетската ефикасност, да се поврзе со други извори на снабдување, а дополнително, потребни се огромни инвестиции во обновливи извори на енергија.

Слични Објави