| |

Тим Курт: Обемот на трговската размена меѓу Бугарија и Германија ги покажува историските врски меѓу двете земји

Помеѓу Бугарија и Германија постојат историски силни врски и тоа можеме да го видиме во обемот на трговската размена меѓу двете земји. Германските бизниси кои моментално се во Бугарија воопшто не жалат за тоа и би сакале да се прошират. Во Бугарија има многу квалификуван персонал. Ова во интервју за БГНЕС го вели Тим Курт, претседател на Германско-бугарската индустриска и трговска комора.

Неговата оценка за актуелните односи меѓу Германија и Бугарија на економски план е исклучително позитивна.

„Да речеме дека половина од моето срце е бугарско, а половина германско. Веќе можете да разберете дека меѓу Бугарија и Германија има добри однос. Како што знаете, постојат историски силни врски меѓу овие земји и тоа можеме да го видиме во обемот на трговската размена меѓу Бугарија и Германија“, рече тој.

„Она што е малку чудно во овие односи, така да се каже, е што извозот од Бугарија во Германија е поголем од обемот на трговската размена од Германија во Бугарија. Мислам дека ова е многу добар знак“, додаде тој.

Курт изјави дека трговијата е на прво место и набљудувајќи ги инвестициите во земјата, состојбата е прилично оптимистичка.

„И покрај неизвесноста околу нас, оваа работа може да стане уште поголема и да оди уште подалеку во позитивна насока“, рече тој, мислејќи на економските врски меѓу двете земји.

На прашањето на БГНЕС кои се предностите на Бугарија како инвестициска дестинација, Курт ја издвои големата заедница на луѓето што зборуваат германски, членството во ЕУ и добриот кадар.

„Секако дека е многу голема предност што и Бугарија и Германија се членки на Европската унија. Ова е позитивен момент. Исто така, овде во Бугарија имаме многу силна заедница што зборува германски, што многу помага. Од логистичка гледна точка, овде во Бугарија сме во многу интересна позиција. Имаме многу германски училишта, а Uwekind е добар пример“, нагласи претседателот на Германско-бугарската стопанска комора и додаде:

„Има многу квалификувани луѓе овде. Од друга страна, и ние имаме недостиг од такви, но во моментов имаме многу добри кадри. Исто така, верувам дека можеме дури и да натераме повеќе Бугари или да се вратат во Бугарија, а оние кои не се дел од образовниот систем да ни се придружат“.

На прашањето на БГНЕС каков е фидбекот од германскиот бизнис кој инвестира и работи во Бугарија, Тим Курт истакна дека атмосферата е супер позитивна.

„Најверојатно сте виделе некои студии и на бугарската и на германската комора. Според нив, германските бизниси кои моментално се во Бугарија воопшто не жалат за тоа и би сакале да се прошират. Надвор од државата е малку покомплицирано. Бугарија не е толку позната поради големината, локацијата и за жал негативните медиуми. Сепак, ова дава можност за подобрување за да се промовира Бугарија многу повеќе во позитивна насока, со цел да биде добро место за инвестиции“, рече тој.

Според него, во иднина ќе има уште многу можности за позитивен развој на економскиот амбиент.

„Гледам дека овие компании кои инвестираат во Бугарија не се само во еден сектор. Можеме да видиме инвестиции во многу области. Не само во автомобилската индустрија, не само во индустријата за тешки метали. Има многу, многу можности. И земјата има многу простор. Значи, од таа перспектива, јас сум многу оптимист за иднината“, заклучи Курт.

БГНЕС потсетува дека за последните 30 години, откако постои комората, извозот на Бугарија во Германија пораснал 23 пати, додека германскиот извоз – 12 пати, т.е. имаме антиципативно зголемување на бугарскиот извоз. Генерално, трговската размена меѓу двете земји е зголемена за 16 пати.

Минатата година е регистрирана рекордна трговија од 12 милијарди евра. Според податоците на Источниот комитет на германската економија – влијателна организација одговорна за развојот на германските деловни односи со земјите од Централна и Источна Европа – Бугарија се наоѓа пред Русија како економски партнер на Германија.Слични Објави