| |

Формации на копнените сили на бугарската армија учествуваа во тактичка вежба на мултинационалната борбена група на НАТО во Бугарија

Формации на копнените сили на бугарската армија учествуваа во тактичката вежба „ЖЕЛЕЗЕН УДАР 24“ на мултинационалната борбена група на НАТО во Бугарија, соопшти Министерството за одбрана на Бугарија.

Во текот на неделата во тактичката вежба учествуваа механизиран вод од 31 механизиран баталјон – Хасково од 2. тунџанска механизирана бригада – Стара Загора и механизиран вод од 29. механизиран баталјон – Шумен од Командата на 5. бригада – Плевен. Вежбата ЖЕЛЕЗЕН УДАР 24“ се одржа на полигонот „Ново Село“. Во текот на вежбата беа разработени тактики, техники и процедури за одбранбени дејствија во коалициски формат.

Вежбата е дел од подготовката на мултинационалната борбена група и ја демонстрира способноста на копнените сили активно да учествуваат во настани во сојузнички и коалициски формат, за да се обезбеди безбедност на земјите-членки од источното крило на НАТО. Тоа помага да се развијат одбранбените способности на формациите и да се изградат партнерства со други земји.

Во вежбата учествуваа и формации од Италијанската Република, Република Албанија, Република Грција, Република Северна Македонија и Црна Гора.

Слични Објави