(ФОТО) ДАЛИ ПРЕД ДОАЃАЊЕТО НА „БУГАРСКИОТ ФАШИСТИЧКИ ОКУПАТОР“ ВО БИТОЛА СЕ ПРОСЛАВУВАЛА ГОДИШНИНАТА ОД ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ?

Бугарскиот фашистички окупатор, сакал да ја прослави годишнината од Илинден во 1941 г, во Битола, ама Стеван Наумов-Стив и останатите народни херои не им дозволиле…

Тоа во кратки црти го пишува на уништената спомен плоча во Битола, чија фотографија вчера се појави на социјалната мрежа facebook.

Од порталот Антропол, кој стана познат во јавноста по објавувањето на контроверзната колумна на Никола Шиндре за детската сексуалност, прашуваат дали истражните органи ќе преземат дејствија за санкционирање на сторителите.Ние пак прашуваме кога пред 1941 г. во Битола а и на територијата на цела Вардарска Македонија, воопшто било дозволено чествувањето годишнини од Илинденското востание?