(ФОТО)ШАМАР ОД ВАТИКАН-КУКУШ БИЛ БУГАРСКИ ГРАД!

//

Во документ на Ватикан се потенцираат бугарските корени на жителите на градот Кукуш во нивната борба за бугарска црква. Во него, папата Лав XIII им дал дозвола на жителите на Кукуш да градат бугарска црква. Овој документ, издаден од Светиот Отец, ги побива обидите за фалсификување на историјата на Кукушаните и нивниот придонес кон Бугарската преродба, јавува БГНЕС.


Во средината на 19 век, најсилниот судир бил во јужните земји на Отоманската империја, населени во тоа време со Бугари кои географски влегле во Беломорска или Егејска Македонија. Првата линија ги вклучува градовите Кукуш, Костур, Воден, Ениџе Вардар, Сер, Солун, каде влијанието на Грчката патријаршија останува силно меѓу локалните Бугари. Бугарите исто така почнале да се нарекуваат „патријаршисти“ според верската институција на чија епархија и припаѓале.

Во 1859 година Бугарите од градот Кукуш го прават првиот обид да се прогласат за Унијати. Така доаѓа датумот на 30 декември 1860 година, кога стотина истомисленици, предводени од Драган Цанков, му даваат на папскиот претставник во Цариград петиција потпишана од нивни сограѓани кои бараат апостолско покровителство. Како резултат е потпишан акт на пристапување кон Рим, во кој се формулирани двете главни бугарски барања – независна црковна хиерархија и училишта. Постои и експлицитно инсистирање на зачувување на постојниот источен црковен обред. Така, Бугарите биле признати од Светиот Престол и Високата порта како посебна верска и етничка заедница во рамките на Отоманската империја.

Неколку месеци подоцна, на 2 април 1861 година, во Сикстинската капела во Рим, архимандритот Јосиф Соколски бил ракоположен за архиепископ и поглавар на источнобугарската католичка црква од страна на самиот папа Пиј IX во присуство на високи клирици, влијателни политички фигури и дипломатски претставници. На 23 април, Велигден, архиепископот Соколски извршил свечена бискупска служба, а на 1 јуни 1861 година, султанот Абдул-Маџид издал берат, со кој Јосиф Соколски е признат за духовен поглавар (милет баши) на Бугарите кои се обединиле со Рим. Од ова произлегол и бугарскиот апостолски викаријат (Apostolicus Vicariatus Bulgarorum), кој постоел до 1883 година.

Вака 10 години пред формирањето на независната Бугарска егзархија во 1870 година, жителите на Кукуш го добиле признавањето на бугарската нација со помош на Западот.

Прифаќањето на Унијата за кукушани е чин на нивно признавање како Бугари, така што тие можеле слободно да ја исповедаат својата религија на нивниот мајчин јазик. За да ја постигнат оваа цел, тие се нагло ги прекинале врските со грчката патријаршија, пишува во материјалот на БГНЕС.

Претходна статија

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ОД АПСЕЊЕТО НА ТЕРОРИСТОТ ВО НИЦА

Следна статија

ЗАЕВ: НЕ Е ПРИФАТЛИВО ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ИЗВИРА ОД БУГАРСКИОТ

Најново од Вести