| |

Француски дипломат: Ги поддржуваме Бугарија и Романија во нивните напори за безбедност на Црното Море

Ги поддржуваме Романија и Бугарија за да може Црното Море да остане безбедна зона и да не претвори во опасно место. Ова го изјави францускиот амбасадор во Букурешт Никола Варнери во интервју за „Аџерпрес“, пренесува БГНЕС. Дипломатот истакна дека регионот на Црното Море „до одреден степен е опасна област – има пловечки мини и мора да се бориме против оваа опасност“.

Амбасадорот Варнери, зборувајќи за иднината на француско-романските воени односи, потсети дека овие односи имаат длабоки корени уште од Првата светска војна.

„Но, ако ја оставиме историјата за учебниците, неколку дена пред почетокот на руската офанзива во Украина, претседателот Емануел Макрон рече дека ако треба да одиме некаде, тоа треба да биде во Романија“, истакна амбасадорот Варнери, додавајќи дека веднаш по На 24 февруари 2022 година, се формира борбена група, коja треба да прерасне во бригада.

„Бригадата всушност не е комплетна, но сите структури на бригадата се поставени, вклучително и опремата, која има 1.500 војници на обука, со последователни ротации на секои четири месеци. Ги видов кога се подготвуваа да учествуваат на воени вежби. Тие се вистински војници, спремни за војна доколку е потребно. Се надеваме дека тоа нема да се случи, дека Романија никогаш нема да биде нападната“, рече дипломатот. Тој истакна дека ситуацијата малку го потсетува на распоредувањето на француските трупи во Западна Германија за време на Студената војна на Западот со Варшавскиот пакт.

Сите се надеваа дека нема да бидат потребни, но беа подготвени да заминат за неколку часа. Ова е истото. Мисијата „Aigle“ е подготвена во секој момент. Подготвен е да биде распореден на ниво на полна бригада, во случај на потреба“, нагласи амбасадорот Варнери.Слични Објави