| |

(Галерија) Бугарска делегација беше во прва посета на Конгресот на Индијана

Целта на посетата беше да се претстави историјата и достигнувањата на бугарската емиграција во Индијана пред претставниците на Конгресот на Индијана, јавува преку социјалната мрежа Facebook генералниот конзул на Бугарија во Чикаго Светослав Станков.

Значаен дел од културното и историското наследство на бугарската заедница во Индијана, е оставена како аманет од Бугарите кои дошле од регионот на Македонија кон крајот на XIX и почетокот на XX век.
Црквата „Св. Стефан“ во главниот град на државата, Индијанаполис, која е изградена во 1915 година. од македонските Бугари и до денес е центар на бугарштината. Во храмот е сместено и бугарското неделно училиште во градот.
Во центарот на Индијанаполис е поставена комеморативна плоча на местото на првата зграда на весникот „Македонска трибина“, орган на МПО, кој излегува без прекин од 1927 година.

Поставена е и комеморативна плоча на местото каде што е изграден првиот објект на црквата „Св. Стефан“ во периодот 1915 г. – 1955 г.

Во црквата можат да се видат иконите подарени од бугарските иселеници, кои потсетуваат на посветеноста на нашите претходници во мисијата за зачувување на нивната вера, јазик и идентитет, каде и да се во светот.

Одржани се состаноци со претседателот на Претставничкиот дом Тод Хјустон (Р), лидерот на демократите Фил ЏиаКвинта (Д), како и со сенаторите републиканци Кајл Вокер и Џастин Буш.

Во делегацијата предводена од мене беа Ралица Коларова, претседател на чаптерот „Дамјан Груев“ на Македонска патриотска организација, нејзиниот син Николас, Роси Макии, „Здружението на Бугарите во странство – 681“, Вера Попов, македонска Бугарка од Струмица и долгогодишен член на МПО, како и отец Димитар, кој близу 40 години служи во црквата „Св. Стефан“, пишува генералниот конзул Станков.Слични Објави