ГАЗДИТЕ ВО ТЕКСТИЛОТ ПОБАРАА ПОМОШ ОД ДРЖАВАТА И СЕ ЗАКАНИЈА ДЕКА ЌЕ ОТПУШТАТ 5000 ВРАБОТЕНИ

//

Само неколку дена откако побараа државна помош, газдите во текстилниот сектор одржаа прес-конференција на која се заканија дека отпуштат 5.000 шнајдерки, ако не им се излезе во пресрет во однос на минималната плата од 12.000 денари.  Тие денеска побараа предвидените 50 отсто од придонесите што треба да им бидат исплатени на трудоинтензивните дејности, да се пренасочат директно кон работниците. Текстилците се пожалија и дека по воведувањето на минималната плата практично станале социјални претпријатија. Доведени се во ситуација да земаат кредит за да обезбедат плати.

 

Претходна статија

УТРЕ ЗАВРШУВА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Следна статија

ГОЛЕМ ИНТЕРЕС ЗА НАТПРЕВАРОТ МАКЕДОНИЈА – РОМАНИЈА, ВО ПРОДАЖБА УШТЕ МАЛ БРОЈ ВЛЕЗНИЦИ

Најново од Вести