ГДУ-КАВАДАРЦИ ЗЕДЕ УЧЕСТВО ВО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ГОДИШНИНАТА ОД ТИКВЕШКОТО ВОСТАНИЕ

/

Делегација на ГДУ-Кавадарци предводена од член на Управувачкиот комитет на партијата, Добре Митрев, зеде учество во одбележувањето на 107-годишнина од избувнувањето на Тиквешкото востание, што е прв вооружен отпор против српските окупаторски власти во Македонија.

„Тиквешкото востание е прв организиран масовен народен вооружен отпор против српскиот окупатор во Вардарска Македонија по повлекувањето на турските сили по Првата балканска војна. Востанието започнало на 19 јуни, 1913 година, во Тиквешијата и траело седум дена. Тиквешкото востание е самостојно дело на тиквешкото население, спонтано организирано и раководено од месните дејци, револуционери и војводи на Организацијата, а потпомогнато од четите на ВМОРО“, стои во соопштението на локалниот клуб на ГДУ во Кавадарци.Претходна статија

ДУИ ЈА ПОВИКА АКАДЕМСКАТА ЈАВНОСТ ДА ЈА ПОДДРЖИ ИДЕЈАТА ЗА ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ

Следна статија

(АУДИО) БОМБИТЕ НИКАКО ДА ПРЕКИНАТ ДА ПУКААТ: АДВОКАТ РАЗГОВАРА ЗА МИЛИОНИ

Најново од Вести