ГРАДИНКИТЕ ПОЧНУВААТ СО РАБОТА

//

Градинките од денеска почнуваат со работа, со посебни протоколи со цел заштита на децата и вработените во градинките.

Во градинките се запишани 29.000 деца, а согласно протоколите, прием може да се направи на околу 19.000 деца. Досега од страна на родителите пријавени се околу 14.500 деца дека ќе посетуваат градинка.

При тоа приоритет ќе имаат самохраните родители и родителите кои не можат работните обврски да ги вршат од дома и ќе приложат соодветна потврда.

Согласно протоколот, престојот на децата треба да се организира на начин на кој ќе се избегне меѓусебен контакт на различни воспитни групи, сместени во одделни простории согласно мoжностите, а игрите се препорачува да се организираат што е можно повеќе на отворено, кога времето го дозволува тоа, и во помали групи. Приемот на деца по воспитна група треба да биде со десет минути временска разлика на влез на кој задолжително е растојание од два метра, а детето го спроведува еден родител и секогаш носи заштитна маска.

Потребно е да се врши секојдневна дезинфекција на превозните средства со кои се дистрибуира храна од главната кујна до другите објекти, лицата кои доставуваат храна задолжително треба да носат маски и ракавици, храната за децата треба да се остава пред занималната, а децата треба да јадат во неа со претходна дезинфекција на рацете и на масите.На сите вработени при влегување во установата задолжително ќе им се мери температура.

Растојанието меѓу масите за седење на децата треба да биде меѓу еден и пол и два метра, спиењето е организирано така што децата треба да бидат поставени на крветите според принципот нозе – глава, исто такво растојание ќе има на единечни кревети и постелнина на секое дете обележана со неговото име.

Сите вработени во установата мора да носат заштитни маски.

Во групите на деца на возраст до две години треба да има максимум по шест деца, а на возраст над две години по максимум 15 деца.

Претходна статија

(ВИДЕО) ГОРИ НАЈГОЛЕМИОТ МИГРАНТСКИ КАМП ВО ГРЦИЈА

Следна статија

СТРАШНО ЗЛОСТОРСТВО ВО ЗРЕЊАНИН: ЖЕНА ГО ИЗБОДЕЛА СОПРУГОТ СО НОЖ – ЈА МОЛЕЛ ДА ГО ОСТАВИ ПОРАДИ ДЕТЕТО

Најново од Вести