|

„Градската власт на ДПМНЕ и Арсовска ја оставија Универзална да се распаѓа, реконструираниот дел е неоштетен од пожарот“, велат од СДСМ

„ДПМНЕ свесно лаже затоа што само поради нивната локална власт, Универзална сала не е направена и со години се распаѓаше. Во периодот на ВМРО ДПМНЕ, Универзалната сала беше оставена на забот на времето, практично беше уништена и од внатре и од надвор. Процесот на реконструкција започна во време на СДСМ, но со доаѓањето на власт на ВМРО – ДПМНЕ и нивната градоначалничка проектот за овој култен објект и симбол на Скопје стоеше во место“, вели СДСМ.

„Дури и одлуката за преземање на изградбата на Универзална беше проблем, заради неспособноста на локалната власт на ДПМНЕ.

Доколку Универзалната сала беше уредно реконструирана и ставена во функција согласно планот и ако уште пред две години беше предадена на Министерството за култура се ќе беше поинаку.

ДПМНЕ не може да помогне од одговорноста за Универзална сала.

Тоа што новата конструкција стои нечепната, а реновирањето го прави Министерството за култура, е само доказ дека проектот за реконструкција е целосно безбеден и ги издржа пламените јазици.

Надлежните институции треба да преземат сите законски мерки да се лоцираат причините за пожарот а Универзална сала ќе се направи и ќе биде на располагање на граѓаните. СДСМ реконструира, ДПМНЕ се сити на пожар“, соопшти СДСМ.

Слични Објави