|

Хрватска бара сезонски работници: Угостителите со најмали плати, покажуваат податоци

Доаѓа сезоната, а со неа во последните години и маките на туристичките работодавци кои се жалат дека не можат да најдат работници. Последна е голготата на хотел во Хрватска, кој не може да најде хонорарна собарка со плата од 600 евра.

На социјалните мрежи се крена голема врева за тоа дека оние кои чистат станови  бараат 20 евра на час и како чистачите општо имаат толкави плати. Дополнително келнерите бараат по 1700 и повеќе евра за работа во лето, додека просечна плата во Хрватска е 1500 евра.

Чистачите во Сплит протестираа за платите, а една работничка рекла дека не е точно дека нивните плати се по 1.500 и по 1.800 евра и  рекла дека има 1.054 евра плата со празници и прекувремени часови. Таа додала дека не сака да ја споредуваат со оние кои чистат градинки и училишта, бидејќи за разлика од нив, таа нема летни и зимски одмори, туку работи за Нова година, Божиќ и Велигден, сите празници. Од градинките одговориле дека работат цела година и немаат ниту летен ниту зимски распуст, а платата на домаќинка со 15 години работен стаж е 690 евра за чистење и средување, за помош на работници во кујна, воспитувачи, чистење на надворешни површини. Проблемот е што многу луѓе се помалку платени и работат во смени, сабота и недела. Некои на скелиња и со разни машини, возила и канцеларии, прават пристојна месечна работа, но не се приближуваат до илјада евра плата.

Податоците на државниот завод за статистика во Хрватска покажуваат дека вработените најмалку заработуваат во угостителство и хотелиерство (746 евра), во безбедносни и истражни активности (832 евра) и туристички агенции (855 евра).

Образованието е многу важно за висината на платата, но значително влијае и индустријата: попрофитабилните индустрии како што се телекомуникациите, фармацевтската и финансиската индустрија подобро ги плаќаат вработените, така што оние со пониско образование имаат повисоки плати од оние со високо образование во друга индустрија.Слични Објави