Хрватскиот народен театар во центарот на Софија

/

Амбасадата на Република Хрватска во Република Бугарија е вклучена во овогодинешниот проект „Уметност за дипломатија“ на уметничката Петја Илиева, која ги претвора постојките на јавниот превоз во изложбен простор на културното и архитектонското наследство на земјите кои имаат дипломатско претставништво во Бугарија.

Жителите на Софија и нејзините гости ќе имаат можност да го видат Хрватскиот народен театар на една од централните трамвајски постојки во главниот град – плоштадот „Света Недела“. Ова архитектурно необарокно ремек дело не е случајно избрано, бидејќи претставува една од културните врски меѓу Хрватска и Бугарија. Архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, кои ја дизајнирале зградата на Хрватскиот народен театар, ја дизајнирале и градбата на народниот театар Иван Вазов.

Презентацијата на оваа фотографија на познатиот хрватски фотограф Марко Врдољак е дел од културната програма на Амбасадата на Хрватска во Бугарија по повод 30 години од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Република Хрватска и Република Бугарија. Презентацијата на обновениот изглед на постојката ќе се одржи на 29.11.2022 година (вторник) во 11:00 часот.Претходна статија

Радев ја потсети РС Македонија од каде минува патот кон ЕУ

Следна статија

Мицкоски: Општина Аеродром ќе издаде зелена општинска обврзница

Најново од Вести