Илиев: Последните зборови на водачот на „Охрана“ Андон Калчев биле „Ура, Македонија“- така гинеле храбрите Бугари

//

Денеска се навршуваат 74 години од стрелањето на водачот на „Охрана“ Андон Калчев во солунскиот затвор „Еди куле“. Калчев бил голем бугарски патриот и ревносен бранител на Бугарите, мачени од грчкиот терор и асимилаторска политика, пишува младиот бугарски историчар Кирил Илиев.

„Бидејќи на грчките „православни христијани“ не им било доволно да пукаат во Андон Калчев, мораа прво да го понижат ставајќи го на специјално изградени подиуми во Леринско, Костурско и Воденско, каде што фанатичните Грци извикувале: „Оган, секира, бесилка“. , а самиот Андон Калчев добил навреди и пцовки пред самата егзекуција. Престапот на Андон Калчев бил што си дозволил да биде Бугарин, каде и до ден денешен е забрането да се биде Бугарин, а името „Македонија“ е монополизирано од Грците. Последните зборови на Андон Калчев биле „Ура, Македонија“!
Tака гинеле храбрите Бугари…“, пишува Илиев.

Претходна статија

Која жена сака да проба вкусна лутеница и да најде убав маж да ги побара во селото Логодаж

Следна статија

Честитка од претседателот Пендаровски по повод големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица

Најново од Вести