|

Инфлацијата во Европа опаѓа за прв пат по 17 месеци

Инфлацијата во еврозоната благо забави во ноември, според прелиминарните податоци објавени во средата, при што цените достигнаа рекордно ниво и ги загубија очекувањата на аналитичарите. Потрошувачките цени се високи во ЕУ веќе неколку месеци. Инфлацијата се искачи над границата од 10 отсто минатиот месец, што ја истакнува сериозноста на кризата на трошоците на животот во блокот.

Првичните податоци во средата од европската канцеларија за статистика покажаа вкупна инфлација на годишни 10% овој месец – што претставува пад од 0,6 процентни поени во однос на октомври и е пониско отколку што очекуваа економистите.

Во Германија, најголемата економија во блокот, годишната инфлација се лизна на 11,3% од 11,6%, додека ценовните добивки во Франција останаа стабилни на 7,1%, покажаа податоците од средата. Инфлацијата во Италија се спушти на 12,5% од 12,6%, додека Шпанија забележа поголем пад, на 6,6% од 7,3%. Цените сè уште се искачуваат со непријатно брзо темпо, сепак, поттикнати од зголемените трошоци за енергија и храна.Слични Објави