|

Интеграцијата на Ромите – главен фокус на средбата помеѓу Тренчевска и Сарацин

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со германскиот специјален пратеник за Западен Балкан Мануел Сарацин и амбасадорката на Сојузна Република Германија во Република Северна Македонија, Петра Дрекслер. На средбата се разговараше за заложбите на Владата и Министерството за труд и социјална политика во насока на унапредување на квалитетот на живот на Ромите во државата.

Министерката го информираше Сарацин за досегашните достигнувања како што е донесувањето на новата Стратегија за инклузија на Ромите 2022 – 2030, Акцискиот план за жени Ромки и Оперативниот план за активни мерки и програми преку кој 5% од лицата кои ќе бидат вклучени во мерките задолжително треба да бидат од ромската заедница. Министерката ја истакна и Гаранцијата за млади преку која младите Роми имаат олеснето вклучување на пазарот на трудот.

„Во регионот сме лидери во интеграцијата на Ромите во сите општествени сфери. Овозможивме пристап до предучилишно воспитание и образование во 22 општини и овозможуваме бесплатен пристап до услугите во градинките“ речеТренчевска.

Министерката исто така ја истакна важноста на четвртиот по ред министерски состанок за интеграција на Ромите на која домаќин ќе биде Република Северна Македонија. Министерката посочи од министерскиот состанок кој ќе се одржи следната недела ќе даде препораки и заклучоци кои со сигурност ќе влијаат на целокупниот Берлински процес и на донесување на мерки и препораки кои ќе гарантираат продолжување на успешната интеграција на Ромите во општествата на Земјите на Западен БалканСлични Објави