Историскиот музеј во Благоевград ќе претстави две монографии, за ВМРО и за улогата на активните жени во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија

//

Во Регионалниот историски музеј – Благоевград денеска ќе бидат претставени две монографии на д-р Елена Александрова, кустос во одделот „Бугарските земји од XV и почетокот на XX век“. Монографиите ги разработуваат темите, за ВМРО и за активностите на жените во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија.

Книгата „Дисциплина и секојдневен живот во политиката на ВМОРО (1893-1912 г.)“ претставува неконвенционален поглед на непознати или малку познати аспекти од дејноста на ВМОРО, кои се важни од гледна точка на нејзината целисходност и авторитет меѓу населението.

„Женските активности на бугарската заедница во Македонија и Одринска Тракија (втора половина на XIX век – почеток на XX век)“ илустрира еден малку познат, но важен дел од историјата на бугарската заедница во Македонија и Одринска Тракија. Во центарот на истражувањето се жените, кои излегуваат во јавната сфера и ја демонстрираат својата индивидуалност во сè уште патријархалното предмодерно општество.

Претходна статија

Не само во Катар: работниците мигранти се експлоатираат и во Америка, велат активистите

Следна статија

Катар и Германија склучија 15-годишен договор за снабдување со гас

Најново од Вести