| |

Изложба посветена на Илинденско-Преображенското востание претстави Регионалниот историски музеј во Благоевград

Изложба посветена на Илинденско-Преображенското востание, беше отворена во Регионалниот музеј во Благоевград. Таа опфаќа 18 информативни табли со систематизирани информации од богатиот фонд на музејот, јавува БТА.

„Оваа изложба е продолжение на изложбата отворена на 20 јули во централниот дел на градот „За неа ние се бориме, за неа ние умираме“ и е дел од серијата настани организирани од музејот, општина Благоевград и голем број институции и организации за одбележување на 120 години од избувнувањето на Илинденско-Преображенското востание. Мора да се потсетиме на саможртвата и подвигот на оние луѓе кои не се исплашија од горештините, од острите јатагани, од пожарот кој изгоре десетици, стотици села и остави илјадници луѓе без покрив над главата“, изјави директорот на РИМ Благоевград д-р Кирил Алексиев.

Директорот на музејот истакна дека пред 120 години „немало потреба долго да се објаснува кој, кој е, како се чувствувал и за што се борел“. „Тие луѓе се бореле за слобода и ние имаме долг кон нив. Мора да се потсетиме на тоа што тие направиле и да го следиме нивниот пат“, вели д-р Алексиев.

„Настаните како Илинденско-Преображенското востание се желба не само за слобода, туку и за обединување, и мислам дека ова е достоен пример за нас денес: да бидеме обединети, да бараме повеќе работи за кои се согласуваме отколку работи за кои се конфронтираме, изјави на отворањето на изложбата Силвија Домозетска, директор на Дирекцијата за култура, спорт и туризам во општина Благоевград.

Гостин на отворањето на изложбата и на одбележувањето на Илинденско-Преображенското востание во Благоевград беше и европратеникот Ангел Џамбазки. Џамбазки им честиташе на организаторите на изложбата и истакна дека „ако нема музеи, нема историја“.

„Изворите и објективни факти се чуваат во музеите, голем дел од дефинирањето на самосвеста дека сме Бугари поминува низ образованието, културата и сите форми на музејска работа“, рече уште европратеникот.

Покрај историските факти и артефакти од музејската колекција, во вториот дел од изложбата беа прикажани и слики од Калина Тасева, Генчо Денчев, Дора Бонева, Кеазим Исинов, Стојан Сотиров, Стојан Илиев, Станислав Памукчиев , Иван Димов и Владимир Пешев, посветени на Илинденско-Преображенското востание, кои се дел од богатата колекција на Регионалниот историски музеј – Благоевград.Слични Објави