| |

Изложба во германскиот град Папенбург раскажува за улогата на Бугарија во спасувањето на Евреи од Европа по т.нар. „бугарски коридор“

Во германскиот град Папенбург е отворена документарна изложба со наслов „Пуштете го мојот народ да помине“, посветена на улогата на Бугарија во спасувањето на голем број Евреи од Европа преку т.нар. „бугарски коридор“. Изложбата за која јавува Eurochicago може да биде видена од граѓаните и гостите на Папенбург до 30 ноември. Настанот е посветен и на 80-та годишнина од спасувањето на бугарските Евреи во времето на Втората светска војна.

На изложбата се прикажани оригинални документи од архивските фондови во Бундесархив – Берлин, Централен хесенски архив – Визбаден, Централен ционистички архив – Ерусалим, Национален архив на Велика Британија и Архив на Меѓународниот Црвен крст – Женева.

Според првичните информации, на изложбата требало да бидат прикажани наградите кои му биле доделени постхумно на бугарскиот цар Борис III, примени во негово име од неговата сопруга царица Јоана и неговиот син цар Симеон II, но, тие не пристигнале во Папенбург по препорака на германската полиција, за да се зачува јавниот ред. За возврат, екипата на новинарката Силвија Авдала снимила 6-минутен филм со помош на дворецот Врана. Изложбата е помогната и од Фондацијата „Бугарска памет“ на д-р Милен Врабевски.

Со исклучителната, единствена во светот, неповторлива улога на бугарската држава во спасувањето на Евреите од Европа преку таканаречениот „бугарски коридор“, како и на сите 50.000 бугарски Евреи од територијата на Бугарија за време на Втората светска војна започнаа говорите на директорот на католичкото училиште и водач на проектот за имплементација „Вечерта на погромот – 09-10.11.1938“ Томас Штпрингуб и првиот заменик градоначалник на Папенбург Хајнер Бутке ( ХДС), соопшти германско-бугарското здружение „Огниште“.

Отворањето на изложбата е дел од културниот календар на општина Папенбург за 2023 година. Тоа е исто така дел од настаните за одбележување на годишнината од „Ноќта на погромите – 9-10 ноември 1938 година.“ За прв пат, 85-тиот настан за одбележување на „Ноќта на погромите“ оваа година беше обезбедуван од полиција.

Проектот е заедничка иницијатива на германско-бугарското здружение „Огниште“ со Институтот за историски студии при БАН и Независното историско друштво. Документарната изложба се реализира во рамките на програмата 2022-2023 година за поддршка на бугарски организации и медиуми во странство, на Министерството за надворешни работи на Бугарија.

Слични Објави