| |

Јотова пред австриска бизнис делегација: Местото на Бугарија е во Шенген и во еврозоната

Бугарија ги исполни сите критериуми за членство во Шенген. Свесни сме за политичките одлуки. Но, во име на заедничката европска солидарност, особено во период на тешки кризи, местото на Бугарија е во Шенген. Ова го изјави потпретседателката на Бугарија Илијана Јотова пред претставници на близу 40 австриски компании кои се во посета на Бугарија, јавува прес-службата на бугарскиот претседател.

Посетата е дел од иницијативата „Австриски Жени во бизнисот“. Потпретседателката ги увери гостите дека Бугарија е стабилна, безбедна земја со сериозни перспективи. „Нашето место е во еврозоната. Сметаме на вас да бидете наши добри лобисти за прием на Бугарија во Шенген и во еврозоната“, истакна Илијана Јотова.

Таа во својот поздравен говор истакна дека Австрија е еден од најголемите инвеститори во Бугарија, директните австриски инвестиции во Бугарија изнесуваат 5,5 милијарди евра.

„Резултатите за застапеноста на жените во бизнисот не се добри, само 1/3 од претприемачите во Европската унија се жени. Низ годините се боревме со многу предрасуди. На сите ни е познат концептот „стаклен таван“ кој го запира развојот на жените. Но, жените мора да имаат самодоверба да бидат добро образовани, да имаат сила и храброст да започнат свој деловен проект. Мора да се ослободиме од стравот од голем број пречки на кои ќе наидеме на патот. Ако сме доволно силни, оваа сила ќе ја почувствуваат и другите и ќе освоиме многу сојузници“, им се обрати потпретседателката на дамите од Австрија. Таа даде пример за успешни жени претприемачи во Бугарија.

Илијана Јотова посебно се заблагодари на австриската амбасадорка Андреа Икич-Бом за добрата соработка, истакнувајќи ја важноста од создавање партнерства меѓу бизнис претставниците од двете земји.

На средбата беше потпишан Меморандум за соработка меѓу Австриската стопанска комора и Универзитетот за националнo и светско стопанство во Бугарија.

Слични Објави