|

Јункер: ЕУ не треба лесно да ѝ дава ветувања на Украина

Поранешниот претседател на Европската комисија, Жан-Клод Јункер изјави дека на Украина треба да и се даде перспектива за членство во Европската унија, но и предупреди дека е скептичен кога се во прашање роковите и дека Брисел не треба да ветува нешто што не може да го исполни.

„Целосно се согласувам дека треба да има перспектива за членство на Украина. Но, јас сум против давање ветувања кои не можат да се исполнат во рокот што Украина го сака. Тоа би резултирало таа земја повторно да биде разочарана и да и сврти грб на ЕУ“, рече Јункер за денешниот „Noe ziricher Zeitung“ (NZ).

Јункер рече дека одлуката позитивно да се одговори на барањето на Украина за преговори е правилна.

„Но, сите учесници треба да знаат дека има предуслови што треба да се исполнат, за да не внесуваме непотребни проблеми во ЕУ“, рече Јункер, кој пред да биде избран за претседател на Комисијата во 2014 година, беше премиер на Луксембург речиси две децении.

Јункер потврди дека во пресрет на декемвриската одлука на Брисел за преговорите со Украина, тој во интервју рече дека поради распространетата корупција во општеството, Украина нема да биде подготвена за членство во ЕУ долго време.

„Така реков. Па без разлика дали е паметно или не. Но, корупцијата, колку што знам, е континуиран проблем во Украина“, рече Јункер.

И тогаш бев против непромислени потези и денес сум“, рекол Јункер, пренесува Бета.

Според него, споровите во европското земјоделство не се причина за забрана за влез на Украина во ЕУ, но треба да се знае дека тоа би создало „цел конгломерат политички, економски и технички проблеми“.

Според него, би било вредно да се размислува за некаква делумна интеграција и постепено зближување, „некаков вид квази-членство за Украина“.

„Тоа секако би било пореално од полноправно членство во следните три до пет години“, рече Јункер.

Јункер оцени дека во ЕУ и денес постои одредено недоразбирање на Западна Европа за состојбата на умот на Источна и Централна Европа.

Проценувајќи дека тоа во голема мера е последица на Студената војна и поделбата на блокот, тој призна дека никогаш не ги сфатил доволно сериозно претходните предупредувања на Полска, Чешка и Унгарија дека Русија може да се претвори од зборови на дела.

„Никогаш не го сметав тоа за реална хипотеза. Напротив, ние сепак настапувавме како учители одозгора. Од друга страна, признавам дека имав тешки односи со некои европски влади кога почна бегалската криза. Затоа што не го разбрав нивното одбивање да примат бегалци. Тоа беше спротивно на моето разбирање за европската солидарност“, рече Јункер.

Слични Објави