Кабинетот „Петков“ целосно го блокираше издавањето бугарски државјанства за граѓаните на РС Македонија, премиерот Донев треба да побара објаснување од Министерството за правда на Бугарија

//

Уште од самиот почеток, за време на владеењето на премиерот Кирил Петков, нагло се намали одобрувањето на барањата на македонските граѓани за добивање бугарско државјанство. Ова се случува и покрај документите со бугарско потекло што ги доставиле Македонците, јавува БГНЕС.

Нивните барања се отфрлаат со нејасни објаснувања, а во некои случаи и без објаснување. Но, пред Министерството за правда во центарот на Софија секојдневно има десетици автомобили од цела Република Македонија со граѓани кои доаѓаат да поднесат документи за бугарско државјанство. „Протокот и бројот на барања не се намалија и покрај тензиите што се појавија. Згора на тоа, во изминатите месеци дури има и зголемување на барањата во однос на истиот период минатата година. Бугарските власти треба веднаш да ги преземат неопходните мерки“, изјави изјави висок функционер од Министерството за правда. Тој на репортерот на БГНЕС ги даде последните податоци за бројот на Македонци кои добиле бугарско државјанство во првите десет месеци. И нивниот број не надминува 1200!

За да стане јасно дека станува збор за „административно-политичка одлука“, функционерот информира дека во 2020 година – во екот на пандемијата, кога светот беше целосно блокиран, а границите беа затворени – бројот на македонските државјани кои добиле бугарски државјанства, е над 9000! И во 2021 година, кога би било логично да нема многу барања поради затворените граници, бугарско државјанство добиле 7.692 Македонци.Во моментов неколку илјади македонски граѓани чекаат да се разгледаат нивните барања за бугарско државјанство. Статистиката од последните 3 години јасно докажува дека македонските граѓани не се под влијание на антибугарската хистерија во РСМ и продолжуваат да бараат бугарско државјанство и да обезбедуваат документи за нивното бугарско етничко потекло.

Премиерот Г’л’б Донев е должен во најкраток можен рок да побара објаснување од министерот за правда Крум Зарков зошто продолжува со наредбата и незаконските практики на неговите претходници од април 2021 година до денес – Министерството за правда без никаква основа ги одбива барањата. Донев е должен да побара објаснување од Зарков и зошто Министерството за правда не им дозволува на барателите да започнат постапка за добивање бугарско државјанство. Во овој случај се работи за службено кривично дело и кршење на Уставот, бидејќи само Советодавниот совет на Агенцијата за Бугарите во странство може да утврди дали кандидатот ги има потребните документи со кои се докажува бугарското потекло.

Претходна статија

Средба Пенов-Ангелов: Прекуграничните проекти меѓу Република Северна Македонија и Бугарија во рамките на ИПА се целосно имплементирани

Следна статија

Ване Цветанов доби кривична, ја носел Дунавка на службени патувања со државни пари

Најново од Вести

Историскиот музеј во Благоевград ќе претстави две монографии, за ВМРО и за улогата на активните жени во бугарските заедници во Македонија и Одринска Тракија

Во Регионалниот историски музеј – Благоевград денеска ќе бидат претставени две монографии на д-р Елена Александрова,