Како се градеше комунистичкиот споменик-летечка чинија на бугарскиот врв Бузлуџа

/

Фото албум го следи периодот од почетокот на изградбата на споменикот на врвот Бузлуџа, поставен во 1974-та година, до неговото затворање во 1989-та година, јавува Офњуз.

Луксузното издание „Се гради споменик“ содржи 363 фотографии направени од тројцата вработени фотографи на објектот – Артин Азињан, Петар Бакалов и Бедрос Азињан.

Албумот ќе биде претставен на 24-ти ноември во 18:00 часот во Музејот на хуморот и сатирата во Габрово.

На 23-ти јануари 1974 година, архитектот Георги Стоилов и инженерите започнаа со подготовка на градилиштето. Планинскиот врв Бузлуџа е намален 9 метри (од 1.441 m на 1.432 m), а за основата на споменикот се ископани 15.000 кубни метри карпи.

Употребени се вкупно 70.000 тони бетон, 3.000 тони армиран челик и 40 тони позлатено стакло.

Поради тешката локација, тешките временски услови особено во зима и сложеноста на структурата, проектот траел повеќе од седум години (јануари 1974 – август 1981 година).За време на осумгодишното користење на споменикот, повеќе од 2 милиони луѓе го посетиле. Имало строг распоред за работното време: од 9 до 12 часот и од 13 до 16 часот, освен понеделник и вторник кога зградата била затворена. Не биле потребни влезници, туку само навремено писмено известување и регистрација.

Столбот висок 70 метри не бил отворен за посетители, туку достапен само за техничка служба.

Фотографиите можете да ги видите на следниот линк.Претходна статија

Утре е краен рок за компаниите да аплицираат за набавка на струја по повластена цена од 80 до 95 евра за мгвч.

Следна статија

Најголемиот пловен објект ќе биде огромен град и ќе чини 8 милијарди долари

Најново од Вести