|

Кан: Сега е јасно дека брегзитот не функционира, ја влече економијата надолу

Економијата на Велика Британија се намали шест отсто по напуштањето на Европската Унија – годишен трошок од 178 милијарди долари, рече градоначалникот на Лондон, Садик Кан, при што се очекува недостигот да достигне десет отсто до 2035 година.

Кан, член на опозициската Лабуристичка партија, која гласаше против брегзитот на референдумот во 2016 година, ја засноваше својата изјава на извештајот што го нарачал од економските консултанти „Кембриџ економетрикс“, кој проценува колку бргу ќе растеше економијата доколку Британија гласаше да остане во ЕУ.

„Сега е јасно дека брегзитот не функционира. Тешката верзија на брегзитот, со која завршивме, ја влече нашата економија надолу и ги зголемува трошоците за живот“, рече Кан.

Лабуристите имаат голема предност пред конзервативците на премиерот Риши Сунак пред изборите, кои тој има намера да ги распише во втората половина на оваа година.

Британскиот Национален институт за економски и социјални истражувања (NIESR) во ноември процени дека брегзитот ја намалил големината на економијата за 2-3 отсто, а влијанието се очекува да се зголеми на 5-6 отсто до 2035 година.

Креаторот на политиката на Банката на Англија, Џонатан Хаскел, минатата година процени дека брегзитот ги повредил инвестициите со намалување на БДП за 1,3 отсто до крајот на 2022 година, што е еквивалент на 1.000 фунти од домаќинство годишно.

„Кембриџ економетрикс“ соопшти дека се очекува брегзитот да го намали годишниот економски раст во Британија за 0,4-процентни поени.

Слични Објави