КАНАЛ 5: 84% ОД БУГАРИТЕ НЕ НЀ „ОБИЧАТ” И БАРААТ ЦРВЕНО СВЕТЛО ЗА МАКЕДОНИЈА

Последното истражување во Македонија, покажа дека само 1%, на нашите граѓани ја сметаат Бугарија за посакуван пријател на нашата земја,што ја става на последно место, а тие пак 83,8% бараат „рампа“ за Македонија за ЕУ , јавува Канал 5

Оваа анкета покажува дека огромен број на испитаници во Бугарија, кое е речиси 84%, бара од Владата на Борисов да не дозволи почеток на преговорите на Македонија со ЕУ, се додека ние не ги признаеме јазичните и идентитетските бугарски корени. Само пак 10,2 % од Бугарите сметаат дека Софија треба да ја поддржува Македонија независно од однесувањето кон фактите од историското минато.

Над половина од анектираните, односно 54,1 %, рекле дека Бугарија треба да го признае современиот Македонски идентитет само ако Македонија признае дека на почетокот од 20 тиот веке голем дел од населението се самоопределувало како Бугарско, а новиот идентитет започнува по 1944 година, без да ги засега граѓаните на Бугарија и нивните претци.

Речиси една третина, односно 29,5% се против признавањето на Македонскиот идентитет, а „за“ се само 6,10 проценти..

Слични Објави