| |

КЕКЕНОВСКИ ГО ОСПОРИ ПРЕД УСТАВЕН ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИ

Професорот Јове Кекеноски до Уставниот суд поднесе иницијатива за оцена на уставноста на законот за употреба на јазиците. Во неа тој ја оспорува содржината на Законот, но и постапката со која беше донесен.

Како што вели, при донесувањето на овој закон, претседателот на Собранието, како и останатите собраниски органи и служби, морале да имаат во предвид дека за да биде усвоен законот потребно е две третинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници, а не само 69 гласови и притоа да има мнозинство гласови од вкупниот број пратеници кои припаѓаат на заедниците што не се мнозинство во Република Македонија.

Дополнително, Кекеновски наведува дека законот не е потпишн од претседателот, туку само од собранискиот спикер, Талат Џафери.

Слична иницијатива до Уставен најавија и од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Извор: АлсатМ

Слични Објави