Metropolitan Onufriy (C), head of the Ukrainian Orthodox Church of Moscow Patriarchy, conducts a prayer for peace in the Kiev-Pechersk Lavra monastery, the headquarter of the Ukrainian Orthodox Church of Moscow Patriarchy, in Kiev, on October 14, 2018. - The Istanbul-based Ecumenical Patriarchate on October 11, 2018 said it had agreed to recognise the independence of the Ukrainian Orthodox Church, a move strongly desired by Kiev but which risks stoking new tensions with Moscow. (Photo by Volodymyr Shuvayev / AFP)

КИПАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЈА ПРИЗНА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА НА УКРАИНА

/

Кипарската православна црква ја призна Православната црква на Украина како автокефална и таа е трета православна црква што го стори тоа, по Грчката црква и Александриската патријаршија.

На литургијата вчера, кипарскиот архиепископ Хрисостомос за првпат го спомна името на митрополитот на Киев и цела Украина, Епифаниј, со што, како што се наведува, официјално ја признава православната црква на Украина

Украинската црква се заблагодари на Кипарската црква за признанието.Претходна статија

(ФОТО/ВИДЕО) ПРВО ДА ГИ ЗГРИЖИМЕ КУМОВИТЕ ПА ПОТОА ЕУ

Следна статија

ЕРДОГАН ОСТРО КОН САД: НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ КАЖУВАТЕ ШТО ДА ПРАВИМЕ НИЕ СМЕ ТУРЦИЈА А НЕ ПЛЕМЕНСКА ДРЖАВА

Најново од Вести