| |

Колев: Дојде време Бугарија да ја заземе својата клучна улога и да биде фактор на стабилност во РС Македонија

Владејачката коалиција во Република Северна Македонија го одобри францускиот предлог.

„Ставот на владејачките партии во моментов, вклучително и на трите албански опозициски партии во Северна Македонија, е дека овој предлог е прифатлив. Се очекува вистинската процедура во парламентот да започне во четврток. Оваа одлука ќе се потпира на 70 пратеници во еден парламент, што брои 120 луѓе, што значи дека има мнозинство“, коментира Петар Колев за бугарската телевизија Бугарија ОнЕр.

Според него, во РСМ во моментов се набљудува процесот на раѓањето на вистината и неjзиниот судир со реалноста. Тој додаде дека повеќе од 5 години по потпишувањето на Договорот за добрососедство, македонското општество било озрачено од разни видови пропаганда, што го довело до целосен ќорсокак и заблуда.

„По потпишувањето на Договорот за добрососедство, Бугарија широко ги отвори вратите за членство на Северна Македонија во НАТО и ЕУ. Бугарија е земјата што ја врати темата за Западен Балкан на европската политичка карта. Во РСМ заборавивме дека имавме обврски што ги презедовме. Цело време се трудевме да не ги исполниме. Дојдовме до некои апсурдни ситуации во кои репресијата на бугарската заедница во Северна Македонија излезе од опсегот на здравиот разум. Оваа антиевропска и антибугарска политика, која беше облечена во вулгарен јазик на омраза, ги остави границите на нормалната комуникација меѓу Скопје и Софија“, изјави Колев за Бугарија ON AIR.

Тој изрази став дека дијалогот Скопје-Софија треба да се води на братска и братучедска основа, а нивни министри и поранешниот премиер Зоран Заев се надевале на меѓународен притисок врз Бугарија да отстапи од нешто што не било познато, што точно треба да претставува. Според него, ако политичарите во РС Македонија сакаат да ги решат прашањата за евроинтеграциите и проблемите со Бугарија, разговорот мора да биде искрен и со јасни заложби.

Колев истакна дека францускиот предлог ќе биде прифатен.

„Раѓањето на вистината е болен процес. Соочувањето на општеството со вистинските идеи за себе е болен процес. Немојте да мислите дека српските инсталации, кои владеат со Северна Македонија повеќе од 100 години, ќе се повлечат од политичката и јавната арена токму сега и туку така. Почитувани колеги во Софија, нашата работа само што започна. Процесот во кој Бугарија мора да земе активно учество како најпогодениот дел од ЕУ со она што ќе се случи во РСМ, мора да не задржи уште поактивни“, нагласи Колев.

„Бугарската заедница во Северна Македонија очекува Бугарија да добие самодоверба по овие дипломатски успеси, да добие енергија и желба да стане фактор во РСМ, а не набљудувач и коментатор. Дојде време кога Бугарија мора да ја преземе својата клучна улога. Да биде фактор на стабилност во РСМ“, истакна Колев.

Слични Објави