| |

Концерт, изложби и детски фестивал за празникот на Софија

Со бесплатен концерт, изложби и иницијативи со слободен влез главниот град на Бугарија Софија ќе го прослави својот празник 17 септември, јавува БНР.

Празничниот ден започна со вонредна свечена седница на општинскиот совет на главниот град во 10 часот. По официјалните поздравни говори беа врачени наградите „Почесен граѓанин на Софија“.

Наградата „Почесен граѓанин на Софија“ ја добија писателите Георги Господинов и Георги Константинов, уметникот проф. Станислав Памукчиев и претседателката на фондацијата „Америка за Бугарија“ Ненси Шилер, а значката на честа на главниот град им беше врачена на читалиштето “. д-р Петар Берон – 1926 година“ и на преведувачите Анџела Родел и Мари Врина-Николов.

Во 11:30 локално време, пред црквата Света Софија, беше отслужен водосвет и започна официјалната церемонија за подигнување на знамето на Софија, во која зеде учество и претседателот на Народното собрание, Росен Желјазков. Тој ја поздрави почесната гарда на Бугарија.

Во текот на празничниот дел во сила се посебни безбедносни мерки. Луѓето ќе имаат пристап преку контролните пунктови на јужната страна на катедралата Свети Александар Невски и на улиците Париз и Шипка. Службениците на НСО ќе проверуваат со детектори за метал за присуство на огнено и ладно оружје, остри предмети, експлозиви и запаливи материи, огномети и други пиротехнички производи.

Во два часот попладне во Софиската градска уметничка галерија ќе бидат доделени наградите на општина Софија за истакнати достигнувања во областа на културата во последната година. Вечерта ќе има концерт на сцената SOFIA SUMMER FEST зад музејот „Земјата и луѓето“, чиј медиумски партнер е БНР.

Преку дигитална 3Д графичка реконструкција посетителите ќе можат да ги видат најважните делови на реновираниот објект „Триаголна кула Сердика“. Отворањето на реновираниот музеј ќе се случи исто денеска.

Првиот детски интерактивен фестивал на отворено, кој е наменет за деца на возраст од 5 до 12 години, ќе се одржи во близина на „Водна пашино“ езеро во Јужниот парк.Слични Објави