|

Костадиновска-Стојчевска: Со Сојузот на борците продолжуваме да го чуваме делото на храбрите визионери на кои им ја должиме слободата

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска учествуваше на трибината по повод јубилејот 80 години од ослободувањето на градовите во државата на која рече дека, почитта кон хероите од НОВ и НОБ во нас ја буди вербата во идеалите, ни дава храброст и мудрост да продолжиме во градењето и обликувањето на визијата за слободна и демократска татковина.

-Како внука на носител на Партизанска споменица и како почитувач на жртвата и пожртвуваноста на сите борци, со гордост можам да кажам дека ние, како наследници на знајните и незнајните јунаци, го чуваме нивниот аманет. Со него живееме и е наше секојдневие и инспирација во градење на правично, демократко, модерно и европско општество, истакна Костадиновска-Стојчевска во Градскиот народен одбор.

Министерката за култура зборуваше за обвсрката што како поколенија ја имаме за чување и одбележување на сите борци кои ни ја подарија државата, и додаде: „Да се сеќаваме на АСНОМ, на сите кои помогнаа да се кодифицира и да се стандардизира македонскиот јазик, да стане дел од ЕУ и евртопското семјество како македонски јазик, да бидеме Македонци горди на својата историја, и никој не може ниту да ни ја земе ниту да ни ја избрише“.

Таа потенцираше дека како еден од приоритетите и нејзини и на Министерството за култура е секако превентивната заштита на спомениците од НОБ со што се потврдува посветеноста за зачувување на богатото културно и историско наследство за идните генерации.

-Овие споменици повеќе од 30 години воопшто не беа третирани и никој не се грижеше за нив. Затоа минатата година поправивме дел, а годинава продолжуваме и со останатите. За таа цел во некои установи од областа на културата минатата година воспоставивме и нова буџетска ставка за тековно одржување на спомениците, рече министерката за култура.

Владата и Министерството за култура се искрени поддржувачи на Сојузот на борците и како што истакна министерката за култура, и во иднина продолжува поддршката и негувањето на делото на жртвите на партизаните.

Костадиновска-Стојчевска изрази жалење што и годинава продолжува оштетувањето на спомениците од кои дел се под ингеренции на локалните самоуправи, кои не покажаа интерес за нивна заштита.

На трибината која се одржа во организација на Сојузот на борците учествуваа и министерките за одбрана и за труд и социјална политика Славјанка Петревска и Јована Тренчевска.Слични Објави