| |

КОВАЧЕВ: ДОВЕРБАТА МЕЃУ СКОПЈЕ И СОФИЈА Е УНИШТЕНА И ТРЕБА ДА СЕ ИЗГРАДИ ПОВТОРНО

Довербата меѓу Бугарија и Северна Македонија е уништена и треба да се изгради повторно. Ова го изјави Андреј Ковачев, шеф на бугарската делегација и заменик-претседател на ЕПП во ЕП, во емисијата „Ова е Бугарија“ на радио ФОКУС.

Европратеникот ја коментираше изјавата на премиерот на Северна Македонија Зоран Заев, кој предвиде дека наскоро ќе се надмине отпорот на Бугарија кон рамката за преговори на земјата за членство во ЕУ.

„Северна Македонија мора да го исполни договорот со содржина за нашата заедничка историја и оваа комисија, која мора да донесе важни одлуки за историски толкувања засновани врз документите од соодветната ера, мора да биде вклучена во наставните програми во Република Северна Македонија, за да не бидат младите генерации образовани со фалсификувана и изманипулирана историја, која носи со себе омраза кон Бугарите и Бугарија. Тогаш ќе има вистински напредок и Република Северна Македонија ќе може да започне преговори многу брзо и рамката за преговори може да се донесе. „Сè е во полето на македонските политичари и на Скопје“, нагласи европратеникот.

Андреј Ковачев потсети дека со децении Бугарија е крајно добронамерна кон Северна Македонија и никогаш не дозволила да биде критична.

„Бугарската држава одлучи да работи за нашите браќа и сестри, да им помогне во сè. Многу е тажно да сфатиме дека политиката направена со љубов, со најблиски чувства, не се цени и не е прифатена како нешто добро, туку како наивна. Сега, откако го потпишавме договорот во 2017 година и гледаме дека нема напредок, довербата е уништена и мора да се изгради повторно “, рече Андреј Ковачев.

Тој ги опиша како недобронамерни коментарите кон Бугарија дека со ваквиот став кон Северна Македонија, нашата земја го претвора Балканот во ранливо место за надворешните сили.

Слични Објави