|

КУМАНОВСКИОТ КРИЗЕН ШТАБ ГО БАРА ОД ДЗСИ ИЗВЕШТАЈОТ И ЗАПИСНИКОТ ОД ВОНРЕДНИОТ ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР

Ова се дел од заклучоците од одржаната 38-седница на општинскиот штаб за заштита и спасување, пренесува Канал 5.

–Штабот е загрижен поради новонастанатата состојба со вонредниот инспекциски надзор на ДЗСИ во однос на командантот и придружениот член на штабот за наводно прекршување на процедури и бара записникот и извештајот од постапка да му биде доставен на увид, се вели во денешното соопштение.

Од штабот известуваат дека ваквата констатација фрла сомнеж врз досега преземеното и сработеното од страна на ОШЗС во борбата со епидемијата од Ковид-19 во Куманово.

–Бараме од надлежните државни органи во најкус можен рок да го расчистат случајот. ОШЗС во континуитет од самиот почеток на епидемијата укажува на голем број на недостатоци на акти и дефинирани процедури кои треба да ги донесе Владата, Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести со кои прецизно се регулираат процедурите во услови на епидемија како и заклучоци со кои се укажува за фактичката состојба и реалните потреби во здравствените организации во Општина Куманово, се наведува во соопштението.

Додаваат дека ја поддржуваат работата и ангажманот на здравствените работници (лекари и медицински персонал во Општа болница, Здравствениот дом, матични лекари, ЦЈЗ, епидемиолозите и др.) во Куманово и ја истакнуваат досегашната соработка и благодарност.

– Цениме дека тоа се луѓето на првата линија на фронтот, против вирусот Covid -19, како и нивната 24-часовна посветеност, ризикувајќи ги своите животи во интерес и спас на животите на своите сограѓани. Од тие причини, упатуваме јасна порака до Министерството за здравство во наредниот период, целосно да се посвети на подобрување на сите слабости во поставениот систем, кој очигледно не функционира беспрекорно, се наведува во соопштението.

ОШЗС, велат, ќе продолжи со битката користејќи ги расположливите средства и логистика и нагласуваат дека приоритет останува спасување на човечки животи и грижа за граѓаните на Куманово.

Штабот бара од од ЈП „Водовод” секојдневно да информира за активностите на водоводна и канализициона мрежа и да ги објавува и на веб страната на Општина Куманово. Штабот и препорача на општината да додели одредени количини на маски за јавните претпријатија.

-ОШЗС Куманово целосно се оградува од сите политички, правни и физички лица кои самостојно без запознавање и одобрение на ОШЗС делат пакети и друга помош и бара од нив да ги почитуваат одлуките на штабот и тоа да го организираат во координација со ОШЗС, се додава во соопштението.

Оттаму апелираат граѓаните да ги почитуваат мерките и препораките на Владата и штабот.Слични Објави