КУРЦ: ВАКЦИНАТА Е ШАНСА ДА СЕ ПОБЕДИ ПАНДЕМИЈАТА!

Австриската влада денеска донесе одлука за спроведување масовно тестирање на граѓани за коронавирусот, како и стратегија за вакцинација, кога ќе пристигнат првите испораки на вакцини, објави австрискиот канцелар Себастијан Курц.

loading...

„Од почетокот на пандемијата, знаеме две работи – прво, дека е добро да се тестира што е можно повеќе и второ, дека вакцината ќе ја смени „играта“, дека вакцината е шанса да се победи пандемијата“, рече Курц на прес-конференција.

Тој посочи дека масовното тестирање не треба да се сфати како решение за проблемот, туку како добра шанса да се локализира инфекцијата кај популацијата и да се спречи нејзиното ширење.

„Затоа е важно тестирањето да не се спроведува само еднаш, туку да се повторува неколку пати. Тоа е само преглед на моменталната состојба“, објасни Курц. Тој рече дека владата донесе одлука да започне со тестирање на целните групи, односно наставниците, во првата недела од декември, односно првиот викенд, со цел да се обезбеди безбедно продолжување на работата на училиштата. Ова е проследено со други групи кои се изложени на повеќе контакти, како што се полицајците.

Тој посочи дека е договорено со покраините да се спроведе масовно тестирање и дека западните провинции Тирол и Ворарлберг ќе започнат први, во првиот викенд од декември.

„Има смисла затоа што имаме поголема стапка на инфекција на запад отколку на исток“, додаде тој.

Курц апелираше до граѓаните да учествуваат во тестирањето, што се прави на доброволна основа.

„Само со неколку изгубени минути, давате голем придонес земјата да го помине предизвикот добро во наредните месеци“, рече Курц и додаде дека почестото масовно тестирање спречува нови „заклучувања“.

Тој посочи дека иако вакцината е на повидок, тоа не значи дека сè ќе се реши во јануари.

„Ни претстојат тешки месеци“, нагласи тој.

Курц рече дека пред неколку месеци зборувал дека може да се очекува враќање во нормала во текот на летото и истакна дека сега е пореално од порано, бидејќи вакцините се на повидок.

„Многу е реално дека одобрението за влез на пазарот ќе биде издадено пред Божиќ. Секоја вакцинација ќе биде чекор кон победа над пандемијата“, рече Курц.

Тој очекува дека Австрија ќе може да ја изврши првата вакцинација во јануари, а ќе започне со постари граѓани, ризични групи, негуватели, медицински работници, а во понатамошните чекори вакцината ќе биде достапна за поширок круг од населението.

loading...


Австрискиот канцелар рече дека ги очекува првите одобрувања за вакцината Бајонтек / Фајзер, како и АстраЗенека и додаде дека се водат разговори и со други производители.

Министерот за здравство Рудолф Аншобер истакна дека Австрија веќе тестира повеќе од кога било, спроведувајќи просечно по 30.000 тестови на ден, а наскоро, како што најави, ќе биде над 40.000.

Масовното тестирање, според него, ќе овозможи идентификување на асимптоматски групи.

Тој посочи дека масовното тестирање носи ризик од лажно-позитивни или негативни тестови.

Што се однесува до позитивните, тој рече дека владата се согласи да направи дополнителен тест во секој случај.

Аншобер вели дека стратегијата не предвидува воведување на задолжителна вакцинација, туку само јасна препорака до граѓаните.

Прво, како што рече, потстанарите и вработените во домовите за стари лица ќе бидат вакцинирани.

„Почнуваме од фактот дека ќе добиеме испорака од еден милион вакцини во јануари и февруари и бидејќи ќе биде потребна ревакцинација, тоа значи дека половина милион луѓе ќе можат да се вакцинираат“, објасни Аншобер.

Во втората фаза, која ќе се спроведе во февруари, март и април, под претпоставка дека испораките ќе се зголемат и дека Австрија ќе добие два милиони вакцини, вработените од системски важните компании, како и оние над 45 години, ќе бидат вакцинирани.

Во третата фаза, во вториот квартал, вакцината ќе биде понудена на поширок круг на население, додаде тој.