КУТРИОТ ЈАВОРОВ…

Во Македонската телевизија Канал 5 ќе има емисија Само Вистина за бугарските фашисти и окупатори.
Затоа, ајде САМО ВИСТИНА!
Вистината е дека македонистите се неблагодарни никаквеци.
Искрено, не знам дали има личност која ја сакала Македонија повеќе од Јаворов без да е родена во неа.
Една од најблиските души на Гоце Делчев, автор на неговата прва биографија, уредник на голем број хектографски револуционерни весници, автор на големиот мемоар „Хајдушки копненија“, војвода, прв градоначалник на Неврокоп …
Колку плоштади во Република С. Македонија се именувани по тракиецот Пејо Јаворов? Колку булевари? Колку улици? Колку културни настани? Колку пати се објавени неговите книги за Македонија во самата Македонија? Колку споменици има тој таму?
Денес, кога Бугарите во Македонија се нарекуваат „фашисти“ и „Татари“, можеме само да прашаме:
А, каде е вашата благодарност, Македонци? Каде е вашата почит кон илјадниците момчиња од слободна Бугарија кои доаѓаа во Македонија како доброволци, се бореа заедно со вашите дедовци, ја пролеваа својата крв и умираа заедно како браќа?
Ако не’ мразите нас, денешните Бугари, зошто ги мразите оние што и служеа на Македонија и со молчење го осквернувате нивниот спомен?
Како одговоривте на љубовта на старите Бугари, па сега се жалите од нас, денешните Бугари?
Кутриот Јаворов … што мислеше, а што се случи.

loading...

Facebook статус на Георги Станков


loading...

В македонския Канал 5 Телевизија ще има емисия Само Вистина за българските фашисти и окупатори. Затова, хайде САМО…

Posted by Georgi Stankov on Четврток, 03 декември 2020