ЉУБОВНАТА ПРИКАЗНА НА МАРТА ГЕЛХОРН И ЕРНЕСТ ХЕМИНГВЕЈ

/

Марта Гелхорн е родена 1908 година, а умира во длабока старост во 1998 година. Важи за најистакната и најхрабрата репортерка на воени настани во светот. Марта Гелхорн е воедно и писателка и новинарка, која својот имиџ го изградила на огромната храброст која ја покажала при снимањето на репортажи од терени во завојувани подрачја низ светот.

За време на Шпанската граѓанска војна, се родила љубовта помеѓу Марта Гелхорн и во тоа време веќе истакнат и доброафирмиран писател Ернест Хемингвеј. Гелхорн е само едно од неколкуте имиња кои се поврзуваат со страсниот, разновиден, а можеби и хаотичен љубовен живот на Хемингвеј. Но, нивната длабока и интензивна љубов е инспирација за книжевни и филмски остварувања.

Во моментот на запознавање, Хемингвеј веќе бил во брак со Паолина Хемингвеј – конзервативна, посветена сопруга и мајка која своето семејство го одржувала на вредностите со религиско потекло. Тој брак Хемингвеј го раскинува по 4 годишно заедничко живеење со Марта Гелхорн и непосредно по разводот со Паолина, Хемингвеј веднаш се венчава со Марта.

Во тоа време, на насловните страни од дневниците главна вест била токму венчавката на Хемингвеј со Марта Гелхорн, која одбила да го земе неговото презиме бидејќи својата личност и дело сакала да ги гради независно од веќе признаетиот писател со голема општествена моќ и углед.Марта Гелхорн била неакредитирана новинарка, со огромна љубов и посветеност кон тоа што го работи, за разлика од Хемингвеј кој бил исклучително талентиран, но хаотичен, мрзлив и порочен. Па поради тоа, Гелхорн почесто работела и престојувала надвор од нивниот семеен дом.

(Целата приказна прочитајте ја на www.mojzbor.com)

Претходна статија

ПРИКАЗНА ЗА ЕДНО СЕМЕЈСТВО ФАТЕНО МЕЃУ ТРУПИТЕ НА ХИТЛЕР И СТАЛИН

Следна статија

НЕКОЛКУ ЕДНОСТАВНИ ТЕХНИКИ ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ВАШИОТ СОН

Најново од Љубовни приказни