МАКЕДОНИЈА ЌЕ ПРЕТСЕДАВА СО ОБСЕ ВО 2023 Г.

/

Кандидатурата на Македонија со Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) за претседавач на организацијата беше прифатена со консензус од 56 земји учеснички на министерскиот состанок на ОБСЕ во Тирана, со што и официјално на државава и е доделено претседавањето со организацијата во 2023 година, информира денеска на прес-конференција шефот на дипломатијата Бујар Османи.

„Како земја претседавач Македонија би придонела за натамошно промовирање и унапредување на принципите и вредностите на организацијата креирајќи притоа простор за реализација на сопствените меѓународни политички приоритети и можност за етаблирање како активен чинител во сферата на регионалната безбедност и соработка“, рече Османи.

Споре него, тоа пред се значи можност за зголемена поддршка на јавното мислење во ЕУ за процесот на пристапување на Македонија во Европската Унија.

„Потребно ќе биде да се формира национален координативен тим од којшто дел ќе биде деташиран во Виена, а дел ќе работи во самото МНР. Досегашните искуства покажуваат дека само во Постојаната мисија во Виена тимот треба да го сочинуваат приближно 30-ина лица од дипломатски специјалистички и административно-технички профил, а ќе треба да се формира и посебен тим во рамките на МНР“, рече Османи.

За време на самото претседавање, додава Османи, обврска на земјава ќе биде да организира најмалку еден формален министерски состанок со присуство на министрите за надворешни работи на 57-те земји членки на ОБСЕ и придружните делегации, потоа делегациите на раководството, претставници на самите институции на ОБСЕ и делегации на Парламентарното собрание и партнерските земји.„Согласно досегашната пракса и амбициите на земјата за очекување е да се организира и дополнителен неформален министерски совет како што го направија тоа претходните претседавачи. Тоа се огромни министерски состаноци коишто бараат огромна логистичка, техничка и административна поддршка затоа што во наредниот период земјата ќе треба сериозно да се подготви за да се покаже во вистинско светло“, истакна министерот.

Османи најави дека во 2022 година, пред започнувањето на претседавањето, ќе започнеме претседавање со Советодавниот комитет за менаџмент и финансии на ОБСЕ, како што рече, еден од најтешките комитети и се однесува на усвојување на буџетот на организацијата, а го преземаме и претседавањето со Групата за соработка со медитеранските партнери. Информира дека по завршување на претседавањето, како дел од триото го преземаме претседавањето со Групата за соработка со азиските партнери каде ќе одржиме најмалку три до четири состаноци, една т.н. Азиска конференција во некоја од државите членки на групата.

„Претседавањето подразбира и сериозни организациски и финансиски импликации. Сакам уште веднаш да истакнам дека во моите контакти добив директни пораки и впечаток за евидентно расположение на дел од земјите учеснички за поддршка и тоа и во рамките на организацискиот предизвик, но и во рамки на техничкиот предизвик, а можеби и во финансискиот предизвик околу нашето претседавање“, рече Османи.

Министерот додаде дека ова е вистинско признание и за покажаниот напредок што како земја го демонстрираме во изминатите години како во поглед на домашната реформска агенда, внатрешната кохезија особено преку автентичниот модел на мултиетнички односи, но така и на меѓународно ниво во регионални европски, па и светски рамки.Претходна статија

БУГАРИЈА ЗА 2020 ГОДИНА ФИНАНСИРАЛА ПОВЕЌЕ ОД 15 ПРОЕКТИ ВО МАКЕДОНИЈА

Следна статија

ПРВИ ЌЕ СЕ ВАКЦИНИРААТ ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ, ГРАЃАНИТЕ НАД 65 ГОДИНИ И ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ

Најново од Вести