|

Македонија помеѓу земјите со најниска цена на горивата во цела Европа

По последните промени на цените на горивата во земјава, Македонија се најде меѓу земјите со најниска цена на горивата во цела Европа. Можеби ова е и причината што голем број на граѓани од Албанија, Грција, Србија и Бугарија кои се во близина на граничните премини ги запоседнаа нашите бензински пумпи.

Во Македонија во моментов бензинот 95 се точи за 77,50 денари, еуросупер 98 за 79, 50 денари, а дизелот за 79,50 денари.

Кај комшиите цените заклучно со завчера беа следни:

Во Србија бензините се продаваат за 95 денари за литар за бензинот 95, , дизелот се точи за 105 денари.

Во Албанија пак цената на бензинот еуросупер 95 е 106 денари, додека дизелот е 120 денари за литар.

Во Бугарија пак цените на горивата се следни: бензините се точат за 91 со 104 денари, а дизелот е исто 104 денари.

Во Грција горивата се уште поскапи, па дизелот таму се точи 123 денари, додека бензинот 95 се продава за 127 денари од литар. Еуросупер 98 се продава за 136 денари од литро.

Црна Гора пак е втората земја после Македонија од европските земји која има најевини горива. Бензинот се продава за 89 денари, еуросупер 98 се продава за 92 денари од литар, а дизелот за 100 денари од литар.

Целиот список во кој не се внесени евро-азиските земји Русија и Турција, погледнете го во продолжение:

ДРЖАВАБЕНЗИН БМБ-95БЕНЗИН БМБ-98ДИЗЕЛ
Албанија208,79 ALL (1,73 EUR)236,91 ALL (1,96 EUR)
Австрија1,73 EUR1,91 EUR1,95 EUR
Белгија1,89 EUR2,05 EUR2,13 EUR
БИХ2,89 BAM (1,48 EUR)3,30 BAM (1,69 EUR)3,47 BAM (1,78 EUR)
Бугарија2,91 BGN (1,49 EUR)3,33 BGN (1,70 EUR)3,33 BGN (1,70 EUR)
Чешка42,69 CZK (1,75 EUR)44,04 CZK (1,81 EUR)46,29 CZK (1,90 EUR)
Црна Гора1,46 EUR1,50 EUR1,64 EUR
Данска14,19 DKK (1,91 EUR)15,18 DKK (2,04 EUR)14,19 DKK (1,91 EUR)
Естонија1,83 EUR1,88 EUR1,89 EUR
Финска2,01 EUR2,11 EUR2,19 EUR
Франција1,79 EUR1,87 EUR1,95 EUR
Грција2,07 EUR2,22 EUR2,01 EUR
Хрватска11,480 HRK (1,52 EUR)13,360 HRK (1,77 EUR)12,500 HRK (1,66 EUR)
Ирска1,82 EUR2,18 EUR
Италија1,80 EUR2,01 EUR1,92 EUR
Летонија1,75 EUR1,78 EUR1,87 EUR
Литванија1,69 EUR1,73 EUR1,85 EUR
Луксембург1,59 EUR1,81 EUR1,73 EUR
Унгарија670,00 HUF (1,64 EUR)720,00 HUF (1,76 EUR)730,00 HUF (1,78 EUR)
Македонија77,50 MKD (1,25 EUR)79,50 MKD (1,28 EUR)79,50 MKD (1,28 EUR)
Германија1,88 EUR1,98 EUR1,97 EUR
Холандија2,08 EUR2,15 EUR
Норвешка21,190 NOK (2,02 EUR)22,590 NOK (2,15 EUR)22,52 NOK (2,15 EUR)
Полска6,66 PLN (1,41 EUR)7,58 PLN (1,61 EUR)7,90 PLN (1,68 EUR)
Португалија1,89 EUR2,00 EUR2,03 EUR
Романија7,42 RON (1,52 EUR)8,20 RON (1,70 EUR)8,72 RON (1,81 EUR)
Русија51,60 RUB (0,44 EUR)61,95 RUB (0,53 EUR)54,30 RUB (0,46 EUR)
Словачка1,72 EUR1,89 EUR1,90 EUR
Словенија1,46 EUR1,83 EUR1,62 EUR
Шпанија1,79 EUR1,89 EUR2,02 EUR
Србија171 RSD (1,60 EUR)201 RSD (1,71 EUR)
Шведска19,94 SEK (1,81 EUR)20,890 SEK (1,90 EUR)24,720 SEK (2,25 EUR)
Швајцарија1,91 CHF (1,95 EUR)1,92 CHF (1,96 EUR)2,26 CHF (2,31 EUR)
В. Британиja1,68 G

Извор:  Центар.мкСлични Објави