МАЛКУ ПОЗНАТИ ФАКТИ ЗА „ПОСЛЕДНАТА ВЕЧЕРА“ НА ДА ВИНЧИ

//

При толку многу изгледани документарни емисии, прочитани новинарски статии и ученички четива за „Последната вечера“ на Леонардо да Винчи, убедени сме дека некако успеал да ви се измолкне фактот кој најсуштински ја отсликува човековата природа, а е поврзан со сликањето на оваа фреска. Се работи за начинот на кој познатиот ренесансен италијански сликар ги избрал моделите за ликовите на Исус и на Јуда.

 

На Леонардо да Винчи му се оставени неколку години да ја осмисли и наслика Тајната вечера. Тој најпрвин ги изработува скиците за ликовите на Исус и на дванаесетте апостоли, а за нив користи живи модели.  Прв во план е ликот на Исус. За да изнајде совршен модел, со лице и карактер што изразува невиност и убавина, да Винчи внимателно разгледува илјадници млади момчиња.  Конечно, по неколку недели поминати во потрага или нешто што денес би го нарекле „кастинг“, одбрано е младо момче од деветнаесетина години, со ангелски лик и карактер кој совршено оди во прилог на надворешниот изглед.

 

Цели шест месеци да Винчи деноноќно и макотрпно работи на ликовниот портрет на носечката фигура во фреската. Следните шест години тој ги поминува во довршување на останатите единаесет лика, освен еден – Јуда. Овој лик треба да биде антитеза на ликот на Исус, олицетворение на злото, подлоста и превртливоста на човековата природа, а за оваа потреба потребен е модел на маж со тешко, бездушно лице обележано со лузни на измама, лицемерие и криминал.

 

По многу обесхрабрувачки обиди да се изнајде личност која треба да го претставува Јуда, Да Винчи наслушнува дека е пронајден токму таков човек чиј изглед целосно ги исполнува неговите барања, и тоа во зандана, осуден на смрт поради кражби и убиства. Да Винчи веднаш заминува за Рим каде лично дава налог овој човек да биде изваден од подрумските простории на затворот и да биде изведен конечно на сончева светлина. 

Да Винчи истовремено е згрозен од ликот што е целосен епитом на злоба и пропаст, но истовремено и воодушевен што конечно, после толку години го има пронајдено совршениот модел за недовршениот лик на Јуда. Постојат сведоштва кои велат дека да Винчи буквално извикнал: „Го најдов ликот на Јуда“!

 

Во тој момент, човекот, гледајќи директно во да Винчи, вели: “Да Винчи, погледнете ме, не ли знаете кој сум јас? Зарем паднав толку ниско? Погледнете ме повторно, бидејќи јас сум истиот човек што го насликавте пред седум години како Исус”.Претходна статија

БЕГАМЕ НА ИНТЕРНЕТ ВО ПОТРАГА ПО СЛОБОДА

Следна статија

РИМЕЈК НА ПОЗНАТАТА НУМЕРА ОД БРИТНИ СПИРС „ТОКСИК“

Најново од Култура