| |

Марин Георгиев пред БНР: Моите сеќавања се моите рани

„Јас не пишувам, јас се исповедам во оваа книга. Моите сеќавања се моите рани“. Со овие зборови пред БНР литературниот критичар, поет, преведувач и новинар Марин Георгиев ја опиша својата книга „Заговор на мртвите“. Тој објасни дека периодот опфатен во книгата се протега од 1967 до 2023 година.

„Најдобриот жанр е без жанр. Спомените, пластиката, анализата на текстот – сè оди заедно“, посочи Георгиев.

Според него, книгата е за оној „кој ја сака вистината и сака да види што било некогаш“.

„Мојата битка, мојата мисија беше да ја бранам естетиката. Заврши со погром“, сподели уште литературниот критичар во програмата на БНР „Пред сите“.

„Понекогаш, ако си кредибилен сведок, стануваш и херој“, коментира Георгиев.Слични Објави