|

Меѓународниот кривичен суд издаде налог за апсење на Шојгу и Герасимов

Меѓународниот кривичен суд (МКС) денеска издаде налози за апсење на поранешниот руски министер за одбрана Сергеј Шојгу и водечкиот руски генерал, началникот на Генералштабот – Валериј Герасимов за наводни злосторства извршени за време на руската инвазија на Украина.

Двајцата се обвинети дека се одговорни за воени злосторства за насочување напади врз цивилни објекти и предизвикување прекумерни случајни повреди на цивили, како и за злосторства против човештвото со извршување на „нехумани дејствија“, се вели во соопштението за печатот.

Судот рече дека судиите утврдиле дека има „разумна основа да се верува дека двајцата осомничени се одговорни за ракетните напади извршени од руските вооружени сили против електричната инфраструктура на Украина од најмалку 10 октомври 2022 година до најмалку 9 март 2023 година“.

Руските власти се осомничени дека извршиле воени злосторства и злосторства против човештвото со наредба за напади врз цивили и цивилни објекти во Украина.

Русија тврди дека енергетската инфраструктура на Украина е легитимна воена цел и негира дека напаѓа цивили и цивилна инфраструктура.

Слични Објави