Менча Карничева- симбол на борбата за слобода на една ерменска женска бригада

//

Пишува: Доц. д-р Спас Ташев

Речиси и да нема Бугарин, кој не ја знае песната на Јаворов „Ерменци“, израз на сочувството на поетот кон ерменскиот народ подложен на геноцид. Сепак, малкумина знаат дека Ерменците не ја забораваат оваа испружена рака и кога ќе имаат можност, го враќаат гестот. Така се појавила идејата за признавање на задграничната влада на Македонија во 1959 година, а малку подоцна се одржала и голема меѓународна акција за поддршка на бугарската кауза во Вардарскиот дел на Македонија.

По Втората светска војна, ерменските бегалци во Аргентина формирале влада во егзил, која била призната од голем број земји. Уште во 1953 година, се формирале одреди за поддршка на борбата на Ерменија за слобода во случај на конфликт. Така се појави 26 -та ерменска женска бригада, чија покровителка станала хероината Менча Карничева. Основач на бригадата е Бедрос Агопјан, ерменски министер за култура и пропаганда во егзил.

Со оглед на традициите во бугарско-ерменската револуционерна соработка, изборот на името Менча Карничева воопшто не е случаен. Пред ослободувањето на Бугарија, Ерменците им помогнале на бугарските заробеници во Мала Азија, а присуството на заеднички непријател било основа на соработката со основаната во 1893 г. ВМОРО и ерменското ослободително движење што ги води своите почетоци од 1900 година. Ерменците организирале дел од производството на бомби и ја помогнале дејноста на солунските атентатори дел од бомбардерите и ги поддржаа активностите на солунските бомбардери во 1903 година, а за време на Балканската војна тие застанаа на страната на бугарската војска.

Кога се основала на бригадата во 1953 година, Бедрос Агопјан одржал говор во кој ги претставил своите мотиви за избор на Менча Карничева за покровител: „Решив да ја именувам оваа бригада по бугарска хероина која се бори за слободата на Бугарите во Македонија. Мислам на г -ѓа Менча Карничева, исклучителен пример за херојство и смиреност, жена со челични нерви … Покрај тоа, оваа исклучителна жена е сопруга на еден од најголемите пријатели на каузата на Ерменија: г -дин Иван Михајлов, водач на движење кое храбро се бореше за независноста на Македонија “.

Неколку години подоцна, во 1959 година, Бедрос Агопјан, во извештај до Аргентинската академија за историски истражувања, дал неочекуван предлог – Аргентина да ја признае владата во егзил на Македонија на чело со Иван Михаилов, слично на ерменската. „Ја упатувам мојата молитвата до големиот архитект на светот да помогне во многу блиска иднина Неговата екселенција, г -динот Претседател на Аргентинската Република, да го има задоволството да го потпише указот за именување на амбасадор и полномоштен министер на Аргентинската Република, акредитиран во демократска влада на Република Македонија, која пак од своја страна да назначи македонски амбасадор и полномоштен министер акредитиран во владата на Аргентинската Република “.

Идејата на Бедрос Агопјан е добро осмислена, бидејќи меѓународното право ги признава не само државите, туку и ослободителните движења на угнетените народи. Тој го нагласува овој факт во својата мотивација. „Иако населението во Македонија е мултиетничко, бугарскиот јазик е најраспространет и вкоренет. Овој јазик го зборуваат не само Бугарите, кои го сочинуваат мнозинството од македонското население, туку и значителен дел од Турците, Албанците и Ароманите … Бугарското население во Македонија претрпе неопислива мартирологија: беше прогонувано, убивано, а безимените национални херои кои тврдоглаво останаа во крвавите места на својата несреќна татковина се подложени на системска политика која води кон асимилација и денационализација. Како резултат на тоа, аргентинската амбасада во Соединетите држави ги отвора вратите за претставници на македонските патриотски организации, кои редовно го посетуваат Вашингтон за време на нивните дипломатски кампањи ги презентираат своите изјави за погазените права на македонските Бугари и пред аргентинската дипломатска мисија.Во 1963 година, 26 -та ерменска женска бригада „Менча Карничева“ ја прославила својата 10 -годишнина, поради што на 13 август се одржала прослава на исклучително високо дипломатско ниво. Покрај присуството на премиерот на Република Ерменија во егзил д -р Антраниг Дер Гарабедјан, министерот за морнарица вицеадмирал Жан Аџариан и министерот за култура Бедрос Агопјан, дипломатски претставници на 29 земји, САД, Канада , Бразил, Мексико, исто така, учествувале Австралија, Индија, Јапонија и други. Аргентинското присуство е исто така значајно – застапени се 7 институции, како што се Министерството за одбрана, Канцеларијата на Републиката, Здружението на демократски жени, Црвениот крст, претставници на медиумите и други.

На овој настан, командантот на баталјонот, мајор Марија Нерсесјан, ја поздрави Менча Карничева. „Навистина сме горди што сме членови на бригадата Менча Карничева, бидејќи од нејзините редови излегоа херои кои направија безброј услуги за ослободителната кауза на Ерменија. Ерменските жени го изразуваат својот восхит и сочувство кон вас лично. Вашето херојско дело е пример за нашите млади луѓе, на кои им се потребни извори на инспирација … Ерменскиот народ има најдобри чувства кон бугарскиот народ и со голема грижа ја следи ситуацијата во Македонија “.

Во своите говори голем дел од дипломатите заземаа став и за личноста на Менча Карничева и за борбата за ослободување на македонските Бугари. На пример, адмиралот Игнасио Валентин Сантандер, чилеанско поморско аташе во Буенос Аирес, осврнувајќи се на Менча Карничева, нагласува дека е „детално запознаен со животот на оваа исклучителна жена, по која беше именувана 26 -та бригада“. Во личните разговори со господинот Агопјан, имав можност да разговарам за политичките и општествените настани на многу земји низ светот, особено на Кавказ и на Балканот. Ги знам деталите и нерамноправната борба што овие народи ја водат за својата слобода и независност “.

Слична висока морална проценка може да се најде во позицијата на Сесилија Марта де Ачавал, претседател на Здружението на демократски жени во Аргентина. Таа наведува дека „не можеме, а да не чувствуваме гордост и восхит, учејќи за постоењето на жени со моралната величина на г -ѓа Менча Карничева – Михајлова, која му покажала на светот дека жената … во вистинско време е подготвена да земе оружје. и да се бори за слободата на својата татковина … Мислев на длабоката тага на бугарскиот народ под тиранијата на неразбраните соседи, кои ја принудија таа млада и убава жена да го напушти мирот во домот и целосно да се фрли во борбата. Мислам дека оваа жена е жив симбол на меѓународното женско општество “.

Од модерна гледна точка, забележително е што министерот Агопјан практично ги означува модерните црвени линии за македонското прашање. „Кога правдата ќе завладее и македонската република ќе се формира и стабилизира, западниот свет може да биде апсолутно сигурен дека демократската и републиканска влада на Македонија, предводена од нејзиниот претседател Иван Михајлов, ќе биде максимална гаранција за мир и меѓународна безбедност во оваа критична европска област. “.

Ова е токму она што беше спречено да се случи во 1991 година. Иако Скопје прогласи формална независност, потребните реформи не се случија таму. Старите југословенски зависности останаа непроменети, а тие се уште се во основата на пречките создадени од властите за да се постигне вистинско национално помирување. Ова неизбежно води кон продолжување на практиката на газење на човековите права на оние кои продолжуваат да ја чуваат својата бугарска самосвест.

Претходна статија

Одбележуваме 82 години од раѓањето на големиот македонски Бугарин Јован Стојановски-Рибарот

Следна статија

(Видео) Свечена церемонија пред Владата, пристигна косовската делегација на чело со Албин Курти

Најново од Истакнато