|

Мештаните од Слупчане се обиделе самите да ја вратат струјата, па ги оставија и соседните села без напојување

Во селата Оризаре, Ваксинце и Лојане денес нема струја поради дефектот што го предизвикале жители на Слупчане.

Од ЕВН информираа дека синоќа лица од Слупчане насилно и незаконски отвориле енергетски објект во сопственост на Електродистрибуција, во обид самите да го вратат напојувањето со струја во селото, по што предизвикале голем дефект, оставајќи ги соседните села без електрична енергија.

Слупчане вчера остана без струја поради дефект во среднонапонската мрежа како резултат на контуинирани кражби од страна на жителите на кумановското село. Мештаните синоќа со запалени гуми на патот го попречуваа влезот на екипите на ЕВН да влезат во селото.

Од ЕВН кажаа дека проблемот не е нов, односно постојано се соочуваат со проблеми и закани од мештаните и не постојат услови за нормално извршување на законските обврски за одржување и управување на системот задистрибуција.

„Поради контуинирано неовластено користење на електрична енергија од страна на мештаните на село Слупчане, се оптоварува мрежата при што се предизвикуваат големи дефекти. Екипите на Електродистрибуција постојано се соочуват со попречување во извршување на законските обврски, се соочуваат со закани и им се забранува пристап до енергетските објекти.

Со ова, во целост се оневозможува нормалното функционирање и работење. Се додека нема цврсти гаранции и услови за работа и нормално функционирање поради наведените причини, нема да постои можност за санација на дефектот“, наведуваат од Електродистрибуција.

И во ова село кражбите на електрична енергија се околу 80 отсто, исто како што беше случајот во скопското Арачиново. Наплатата е само 20 отсто.

Слични Објави