| |

Милков: Промената во РСМ нема да биде брза, нема да биде брза ниту нивната евроинтеграција

Обидот за кршење на правата на луѓето со бугарскa самосвест во Република Северна Македонија е некомпатибилен со европската интеграција, а постапките на Скопје можат само да го одложат овој процес.

Европската комисија го отвори својот извештај за напредокот на РСМ на патот кон нејзиното членство во Европската Унија, но не се земени предвид сите наши забелешки. Прифатени се забелешките од општ карактер.

Ова го изјави министерот за надворешни работи на Бугарија Николај Милков на брифинг во МНР, јавува БГНЕС.

Ќе продолжиме да работиме за да се потврдат нашите желби во ЕУ по повод РСМ, категоричен е Милков.

Во одговор на прашање на БГНЕС, Милков коментира дека преку социјалните мрежи сите европски партнери биле сведоци на недозволивите постапки на група екстремисти со антиевропски убедувања, кои манифестирале повици за кршење на правата на луѓето со бугарска самосвест во РСМ.

Во нашите контакти секогаш изразуваме дека обидот за прекршување на овие права е некомпатибилен со евроинтеграциите и постапките на Скопје можат само да го одложат овој процес, рече министерот.

БГНЕС потсетува дека при свеченото отворање на клубот „Цар Борис Трети“ во Охрид стотина луѓе скандираа „Татари“, „Бугарски фашисти“. Некои од нив фрлаа со јајца и камења врз зградата во која се наоѓа бугарскиот клуб. На протестот имаше и југословенски знамиња со петокрака од времето на диктаторот Јосип Броз Тито. Македонскиот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски го осуди отворањето на клубот и го поддржа протестот.

„Секако дека има настани и поединци кои имаат спротивставени оценки и мислења за границата на двете земји, тоа е многу очигледно, мешовитата историска комисија е создадена токму за да ги реши овие разлики преку научен пристап. За жал, 5 години по нејзиното функционирање, нејзината работа останува блокирана во средниот век, односно таа е со многу ограничен напредок“, рече министерот Милков и додаде дека настаните околу клубот „Цар Борис III“ докажуваат дека нема напредок.

„Настаните ја докажуваат и општата атмосфера во РСМ, која е поттикната од тоа што одредени луѓе, воспитувани со децении во ваков дух, поддржуваат антибугарски тези. Добро е што МНР на РСМ ги осуди екстремните дејствија, како и вандализмот врз клубот, но јасно е дека властите во РСМ мора да направат повеќе во однос на ова прашање“, рече министерот за надворешни работи како одговор на прашање поставено од БГНЕС.

Според него, промената ќе потрае, а со тоа ќе потрае и процесот на евроинтеграција на РС Македонија.

Слични Објави