|

Милков: Северна Македонија нема рок за „францускиот предлог“, преговите ќе се отворат кога ќе го исполнат

Постои ескалација и зголемување на тензијата со Северна Македонија. Во последните месеци бевме сведоци на разни дејствија кои се непријателски и неконзистентни со разбирањето и договорната основа.

Ова во студиото на бТВ го изјави бугарскиот в.д. министер за надворешни работи Николај Милков.

„Се надевам дека ќе се вразумат во однос на фактот дека треба да размислуваат за европската перспектива. Топката е на нивен терен. Немаат рок за спроведување на „францускиот предлог“. Кога ќе го исполнат, тогаш ќе се отвори првата фаза од преговарачкиот процес“, прецизира тој.

Рече дека Бугарија е подготвена да им пружиме помош на луѓето со бугарска самосвест кога поднесуваат жалби и жалби до судовите во Северна Македонија и до европските судови.

Повеќето од нив, вели Милков, немаат финансиски или други средства самите да го направат тоа.

Слични Објави