|

Митева: Шилегов и во 2019 година бил донатор на скандалозниот проект на скопскиот извиднички одред

Шилегов со прекинувањето на договорот со првиот скопски извиднички одред и со оградувањето од активностите што предизвикаа жестоки реакции во јавноста дава директно признание и докажа дека стравува од одговорност за тоа што Град Скопје е донатор на вакви проекти, обвини денеска портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ, Марија Митева.

„Поради скандалот што се случил во извидничкиот камп, во моментот малолетно девојче посетува психолог поради трауми, организаторите на настанот се повикани на распит, а Шилегов само тивко се обидува да ја одбегне одговорноста што ја има како донатор на проектот“, посочи Митева.

Според неа, актуелниот градоначалник се обидува да ја манипулира јавноста со тврдења дека во проектната документација доставена до Град Скопје ја нема наведено спорната активност.

„Во согласност со извештајот на веб-страницата на Првиот скопски извиднички одред може јасно да се види дека во 2019 година Град Скопје бил донатор на истиот овој проект. Ова е годишниот извештај од Првиот скопски извиднички одред и јасно се гледа дека донатор е Град Скопје“, истакна партиката портпаролка.

Како што рече таа, Шилегов како градоначалник е должен да биде отчетен пред скопјани за тоа каде и како се трошат средства од градската каса.

„Шилегов има обврска да даде одговор дали се информирал за тоа кој е обучувач за сексуалното образование што им го нуделе на младите, од каде што добиле дозвола за негово спроведување, колку време се спроведува оваа обука, како во детали изгледале активностите, дали се изведувани повеќе години и која е целта на кампот“, посочи Митева.

Извор: ТемитеСлични Објави