МНР: Најостро го осудуваме вандалскиот чин врз бугарскиот културен центар во Охрид

/

Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија најстрого го осудува вандалскиот чин кој се случи денес, 12 октомври во Охрид, со кој е искршена таблата на неодамна отворениот клуб.

Потсетуваме дека според Уставот, и според долгогодишната пракса во земјава, сите граѓани на Република Северна Македонија имаат еднаква слобода на здружување заради остварување на нивните права и уверувања. Ги повикуваме сите надлежни институции да преземат соодветни мерки за овозможување на непречено исполнување на сите со Устав и закон загарантирани човечки и граѓански права и слободи.

Истовремено, го повторуваме апелот и до сите граѓани и здруженија на граѓани за зрело и одговорно однесување со почит кон правата и слободите на другите, напоменувајќи дека мултиетничкиот карактер на нашата држава е една од темелните вредности на уставниот поредок, кое претставува право и обврска за секој од нас.Извор: Zoom. mk

Претходна статија

Хакери објавија имиња на албански полицајци и агенти, директорот вели тоа не е државна тајна

Следна статија

ЕК забележува „одреден прогрес“ во Косово, бара поголема конструктивност во преговорите со Србија

Најново од Вести